Rendhagyó módon állt össze a világ legnagyobb virágszőnyege

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek. A virágszőnyeg történetéről korábban itt az oldalon is közöltünk egy hosszabb anyagot. Az abban leírtakhoz képest idén történt egy kis változás.

Önkéntesek készítik az óriási virágszőnyeget Brüsszel főterén augusztus 12-énForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A száz önkéntes, aki Mexikóból, Spanyolországból, Olaszországból és Japánból érkezett, úgy készítette el a 2022-es virágszőnyeget, hogy az jobban ellenálljon a hőségnek. Éppen ezért a virágok többségét cserepekben helyezték el, megkönnyítve így az életben maradásukat. A cél, hogy később el tudják ültetni őket, és ne menjenek tönkre. 

Az installációnak 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet kell kibírnia. Karel Goethals, a rendezvény szóvivője a helyi sajtónak elmondta, hogy noha a körülmények egyáltalán nem ideálisak a virágok számára, megtettek minden óvintézkedést, hogy megkíméljék őket.

A tervezőknek számos begóniát belga dáliákra kellett cserélniük, mert azoknak kevesebb vízre van szükségük.

A hagyomány szerint a virágszőnyeget közel 400 ezer darab virágnak kell alkotnia, hogy beterítse a mintegy 2000 négyzetméter területű Grand Place-t. A kárpit megalkotásához begóniát használnak, amelyből évente mintegy 60 millió szálat termesztenek Belgiumban (mellette füvet és színes fenyőkérget is használnak - a szerk.)

A terület lefedéséhez dáliákat, begóniákat, füvet és színes fakérget használnakForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A brüsszeli főtér kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben, augusztus közepén rendezik meg ezt a látványosságot. Tavaly az esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Idén a virágszőnyeget arabeszk motívumok alapján alkották, ugyanúgy mint a legelsőt, 1971-ben.

A szőnyeget tervező mexikói művész, Roo Aguilar Aguado szerint az erős napsütés a legjobbat hozta ki az alkotás színeiből, installációját a "múló művészet olimpiájának" nevezte. A virágszőnyeg vasárnap estig látható Brüsszel főterén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek