Ilyen, amikor virágszőnyeg teríti be a világ egyik legszebb terét

Ha azt tervezitek, hogy idén augusztus 12-15. között Brüsszelbe utaztok, akkor jó hírünk van! Ugyanis ekkor rendezik meg ott a Virágszőnyeg Fesztivált (Tapis de Fleurs de Bruxeles) amikor is Brüsszel városának főterén, a Grand Place-en (hollandul Grote Markt), kézzel rendeznek ragyogó mintákba nagyjából 1 millió friss, vágott virágot, teljesen lefedve velük az egész teret. 

Brüsszelben 1971 óta minden második, páros évben virágszőnyeggel borítják be a főteret, de mivel 2020-ban a koronavírus miatt kénytelenek voltak elhalasztani a programot, így most ezt az eseményt 2018 óta mindennél jobban várják a helyiek éppen úgy, mint a turisták.

Ez a korábbi, 75 méter hosszú és 25 méter széles alkotás 600 000 begóniából készült el 100 munkanap alatt, és török mintát kapottForrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A fővárosok fővárosának nevezett Brüsszelt ilyenkor ellepik a színek, és az illatok. A Tapis de Fleurs hamarosan tehát visszatér Brüsszelbe! Persze a város máskor sem unalmas, hiszen a nyelvek, a kultúrák, a történelem egyik csomóponjta, a csokoládé, a képregények és a szecesszió városa, de üzletek, éttermek, fesztiválok és koncertek is bőven akadnak itt.

Az óváros szíve

A Grand Place a főváros dobogó szíve, valamint a világ egyik legszebb tere, amely 1998 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A környéke már a 11. századtól Brüsszel központja volt, a teret egy mocsár lecsapolásával alakították ki. 

Ilyenkor mint egy valódi szőnyeg, úgy fest a tér talajaForrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A főtéren található a városháza épülete, amelyet 1402 és 1455 között építettek. A gótikus stílusú tornyot Jan van Ruysbroeck tervezte. A 97 méter magas torony tetején Szt. Mihály, Brüsszel védőszentjének szobra látható.

A teret olyan céhek épületei veszik még körül, mint például a Broodhuis (holland, franciául: Maison du Roi), a kenyérsütők céhének épülete, ami ma a városi múzeum. A tér Brüsszel egyik legfontosabb turisztikai látnivalója, az óváros középpontja.

Éjjel is pazar a látványForrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

És pontosan itt, a történelmi épületek és építészeti remekművek között készül majd el a világ egyik legnagyobb virágszőnyege - beborítva a váro szívét színekkel és csodával.

A Tapis de Fleurs története

Az első virágszőnyeget a Grote Markt réen Etienne Stautemas tájépítész alkotta meg 1971-ben. Ettől a pillanattól kezdve a remekmű elkészítése hagyománnyá és szépen lassan világhírűvé vált.

Csapatmunka kell egy ekkora alkotás elkészítéséhezForrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Manapság a Tapis de Fleurs nevű nonprofit szervezet dolgozik azon, hogy az elhivatott grafikusok és tájépítészek csapata kétévente valami új, érdekes és látványos témával rukkoljon elő, amit aztán virágyszőnyegbe lehet "önteni". A 2018-as virágszőnyeg ihlető forrása a gazdag történelmű és kutúrájú mexikói régió, Guanajuato volt.

A 2018-as mexikói mintaForrás: Anadolu Agency via AFP/2018 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A 70 méter hosszú és 24 méter széles szőnyeg elkészítéséhez 500 ezer begóniát és dáliát használtak fel. A filmrendező és producer Joerg Daiber közzétette erről az alkotásról készült videóját:

Visszatér a nagy ünnepély

Az idei rendezvény több szempontból is különleges lesz, ugyanis a szervezők a visszatérés örömére  egyedülálló műsorral készülnek majd az egész város számára.  A virágszőnyeg pedig az első, 1971-es alkotás újraértelmezése lesz, melynek témája az arabeszk. Ez a mecseteken látható, geometrikus motívum köszön majd vissza a 2022-es virágszőnyegben.

2016-ban Belgium és Japán kapcsolatának 150. évfordulója alkalmából japán dizájnt kapott a virágszőnyegForrás: NurPhoto via AFP/Aurore Belot/NurPhoto/Aurore Belot

A hatalmas, több mint 1800 négyzetméteres művészeti remekhez begóniát, dáliát, fűféléket és fakérgeket használnak majd fel, amelyeket több mint száz kertész rendez el szakszerűen a téren.

Brüsszelt ezer szín árasztja el

A hivatalos megnyitót augusztus 12-én, pénteken 22 órakor tartják a Son et lumière show kíséretében. Az ünnepség ideje alatt különböző színekkel világítják meg a virágszőnyeget és a tér épületeit, de lesz  tűzijáték is.

Éjjel látványos fényjátékokkal és egyéb egyéb show műsorokkal fokozzák a hagnulatotForrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A teret beborító remekművet augusztus 15-ig nézhetik meg az érdeklődők 10 és 22 óra között. A Tapis de Fleurs a tér széléről, vagy a Hôtel de Ville panorámás teraszáról is megcsodálható.

Forrás: siviaggia.it, wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek