Aranykincsekre bukkantak egy több száz éves hajóroncsnál

Értékes arany és ezüstkincseket hoztak fel egy több mint 350 éve elsüllyedt spanyol hajó mellől – olvasható a LiveScience oldalán. A roncs 1656. január 4-én összeütközött a flottájából egy másik hajóval, és egy korallzátonynak csapódott a Bahamáknál. A közel 900 tonnás Nuestra Señora de las Maravillas nevre keresztelt hajó Kubából Spanyolországba tartott különböző kincsekkel a fedélzetén. 

A hajó mélyéről arany és ezüst ékszereket hoztak felForrás: Facebook/Apetitecientifico

A kutatók az elmúlt két évben azon dolgoztak, hogy felmérjék a területet, és betekintést nyerjenek a hajóroncsba, illetve az elsüllyedt zsákmány állapotába. Az Allen Exploration kutatócsoport alapítója szerint a hajót a 17-18. században a spanyol, angol, francia, holland, bahamai és amerikai expedíciók során már kifosztották, a feltárások pedig az 1970-es és 1980-as években is folytatódtak.

Egyes maradványok és kincsek azonban az üledék alatt maradtak, melyeket a legújabb technológiáknak köszönhetően most fel lehet kutatni.

A szakértők lenyűgöző ékszergyűjteményt, aranyat, ezüstöt, kínai porcelánt, érméket és még egy kardmarkolatot is találtak, amely Don Martin de Aranda y Gusmán katonáé volt. A leglenyűgözőbb leletek és ékszerek azonban a spanyol Santiago Rendhez köthetők.

Az egyik ékszer egy arany medál közepén Santiago keresztjével, amelyet fésűkagyló formájúra terveztek, és egy indiai bezoár kő, amelyet a múltban használtak feltételezett gyógyító tulajdonságai miatt. A felhozott tárgyakat a Bahama-szigeteki Tengerészeti Múzeumban állítják majd ki.

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Stefano Garau

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek