Élénkzöld tűzgömbök jelentek meg Új-Zéland felett

A múlt hónapban két élénkzöld tűzgolyó száguldott végig Új-Zéland felett, amelyre végre van magyarázat is – olvasható a LiveScience oldalán.

Az első meteor július 7-én az új-zélandi Északi-sziget és a Déli-sziget közötti Cook-szorosba csapódott. A  körülbelül 1 méter átmérőjű meteor 1800 TNT-nek megfelelő robbanóerővel csapódott be és hatalmas hangrobbanáshoz vezetett. Két héttel később egy másik ritka zöld tűzgolyót fényképeztek Canterbury felett, Új-Zéland déli szigetén.

A tűzgolyók kifejezetten fényes meteorok, egy-egy régióból évente csak körülbelül négyet jelentenek, ezért olyan szokatlanok az új-zélandi megfigyelések. "Látványosan megnőtt az Új-Zélandról érkező jelentések száma" – mondta Robert Lunsford, az Amerikai Meteor Társaság koordinátora, aki a Live Science-nek elmondta, hogy a helyi tűzgolyó észlelések mára felülmúlták a közel 30-szor nagyobb területű Ausztráliáét. A meteorok élénk, zöld színe növeli a megfigyelés valószínűségét.

A Fireballs Aotearoa nonprofit szervezet a csillagászok, kutatók és civilek együttműködésével jött létre, azzal a céllal, hogy megtalálják a Földre zuhant meteoritokat. A nonprofit szervezet most csatlakozott a Nemzetközi Meteorszervezethez, amely a világ minden tájáról gyűjti a meteormegfigyeléseket, és megkönnyíti a nyilvánosság számára, hogy online jelentsenek egy-egy észlelést. A zöld szín a kisebb, gyors meteoroknál akkor jelentkezik, amikor a belépéskor a Nap részecskéi interakcióba lépnek a légkörrel, míg a nagyobb, lassabb meteoroknál a zöld szín fém-, például vas- vagy magnéziumtartalomra utal. Lunsford azt mondja, hogy nem valószínű, hogy az új-zélandi tűzgömbök a Perseidák meteorzáporához tartoztak.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Take Photo)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek