Készülj, jön az év legszebb meteorzápora

Az év legjobban várt csillaghullása, a Perseida-meteorraj a héten éri el a maximumát. A Svábhegyi csillagvizsgáló szerint egészen pontosan augusztus 13-án hajnalban lehet részünk a legszebb látványban, bár idén némileg gyengíteni fogja a láthatóságát a telihold.

A Perseidák meteorraj okozza az év legszebb csillaghullásátForrás: SEFAG Zrt.

Azért így is varázslatos élményre lehet számítani, amiről semmiképp sem érdemes lemaradni. A csillagnézésünk megtervezéséhez hasznos információ lehet, hogy az esemény alkalmából augusztus 14-ig országszerte lesznek csillagászati bemutatók.

Az Egy hét a csillagok alatt eseménysorozatot, ami már augusztus 5-én elkezdődött, immáron harmadik alkalommal rendezik meg az augusztusi csillaghullás időszakában. Idén pedig minden eddiginél több program várja az érdeklődőket. Országszerte mintegy 180 programot hirdettek meg csillagászok 85 helyszínen.

Az égbolt felfedezésére egyaránt lehetőség lesz a városok fényszennyeződésétől távol a természet éjjeli nyugalmában és egy-egy nyüzsgő település járdáján is.

A pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullás-tárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn.

Az eseménysorozathoz a nagy csillagvizsgálók is csatlakoztak, így lesznek programok a Bükki Csillagdában, a Pannon Csillagdában és a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is.

A programokról részletesebben az esemény Facebook-oldalán, az Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, valamint ezen a térképen tájékozódhatsz. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek