Jön az év utolsó szuperholdja

Ahogy közeledik az ősz, és az éjszakák is egyre hosszabbra nyúlnak, elérkezünk az év utolsó szuperholdjához is. Magyar idő szerint augusztus 12-én lehet majd látni az átlagosnál egy hajszálnyival nagyobb teliholdat az égen.

Telihold a toledói Alcázar középkori erőd felett 2022. július 13-án.Forrás: MTI/EPA/EFE/Angeles Visdomine

Ez a negyedik szuperholdnak nevezett jelenség lesz a sorban idén a júliusi Kos Hold, a júniusi Eper Hold és a májusi Virághold után, amely holdfogyatkozást is produkált. 

Fontos megjegyezni, hogy a májusi és az augusztusi teliholdat nem mindenki tekinti szuperholdnak, ahogy mi sem tettük korábbi cikkeinkben, mivel ekkor már távolabbra kerül a hold tőlünk, és az egyébként is nagyon apró különbség szinte már elenyésző.

Szuperholdat akkor láthatunk, amikor a telihold a Földhöz legközelebbi pontjához ér. Ilyenkor nagyjából 10%-kal nagyobbnak és fényesebbnek látszik, mint egyébként, bár ez a különbség szabad szemmel nehezen vehető észre, hacsak nincs több évtizedes amatőrcsillagász múltunk. Júniusban és júliusban a hold közelebb esett hozzánk, mint májusban és augusztusban, így megítélés kérdése, hogy az utóbbi kettőt szupernek tekintsük-e.

Akár szupernek gondoljuk, akár nem, egészen biztosan csodálatos látványban lesz részünk, ha aznap este felnézünk az égre.

Az augusztusi teliholdat egyébként egy majdnem száz éves naptár nyomán Tokhal Holdnak is nevezik. Az észak-amerikai Maine Farmer's Almanach az 1930-as években kezdett indián neveket nyomtatni a teliholdak napjaira, és a nevek közül némelyik mára elterjedtek a médiában. A Tokhal Hold neve a mai Észak-Amerika keleti részén élő algonkin törzsektől származik, akik azért nevezték így, mert ebben az időszakban könnyebben lehetett tokhalat fogni a Nagy-tavakban, írja a Live Sciences.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek