Hihetetlen: Római kori, kincsekkel teli hajóroncsra bukkantak a Földközi-tengeren

A Földközi-tengerben 1700 éve elsüllyedt római kori hajó tökéletesen megőrzött kincseire bukkantak mindössze 2 méterrel a felszín alatt Mallorca egyik legforgalmasabb strandja mellett. 

Körülbelül 1700 évvel ezelőtt egy viharos éjszakán egy kereskedelmi hajó, – amely több száz amforát bort, olajbogyót, olajat és garumot szállított – valószínűleg a Palmai-öbölben horgonyzott, miközben Délnyugat-Spanyolországból Olaszországba tartott, elnyelték a hullámok, majd betemették a sekély tengerfenék homokjába.

A hajóroncs kincsei egészen a múlt hónapig érintetlenül hevertek a tengerben, mindössze 2 méterrel a Baleár-szigetek egyik legforgalmasabb strandja alatt. A sziget kormányzó testülete, a Consell de Mallorca által felügyelt kutatási műveletben három spanyol egyetem szakértői vettek részt, akik mintegy 300 amforát, bőrcipőt, főzőedényt, olajlámpást és római kori ácsfúrót és egyéb tárgyakat is találtak. 

A 12 méter hosszú és 5-6 méter széles hajó három éve bukkant fel a felszínen, miután egy nyári vihar felkavarta az öböl vizét.

A roncs felbukkanása azonnal cselekvésre késztette az egyetem kutatóit. "Bár a csapat most azt vizsgálja, hogyan lehetne a legjobban visszaszerezni a parttól mindössze 50 méterre fekvő roncs törzsét, a végső cél az, hogy minden történelmi rakományt megőrizzenek és a lehető legjobb állapotban visszanyerjenek, de ez egyetlen sürgősségi beavatkozással nem valósítható meg" – mondja Jaume Cardell, a consell régészeti osztályának vezetője.

Számukra az volt a legmeglepőbb, hogy még a hajótest faanyaga is ép, és az amforákon fellelhető feliratok is teljesen olvasható állapotúak, mintha csak tegnap süllyedtek volna el.

Enrique García Riaza, a Baleár-szigetek Egyetem történésze szerint a roncs rávilágít a Baleár-szigetcsoport kereskedelmi és stratégiai fontosságára a Római Birodalom idejéből. A kutatók a hajó legénységének holmijain kívül nem talált más nyomot, ami arra utalhat, hogy talán kijutottak a partra, vagy a hullámok elsodorták őket a roncstól – olvasható a The Guardian oldalán.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/ Leonardo Gonzalez)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek