Ilyen felfedezésre a római kori hajóroncsban senki nem számított

A görögországi Antiküthéra hajóroncsot már több mint 120 éve kutatják a régészek. Itt fedezték fel 1901-ben az úgynevezett antiküthérai szerkezetet is, amit a sokan a világ első analóg számítógépének tartanak. Most, 2022-ben azonban olyan részeit is sikerült feltárni a régészeknek, amik eddig elérhetetlenek voltak. Itt találták meg a legújabb leletet. 

Az antikhütérai hajóroncs i.e. 1. században elsüllyedt el a Küthéra és Kréta között fekvő Antiküthéra szigete mellett. Itt találtak rá 1902. május 17-én az úgynevezett antikhütérai szerkezetre. Azóta a 40 méter mélységben fekvő roncsban és környékén találtak számos szobrot, érméket és különböző műtárgyakat.

Az antiküthérai szerkezet 2100 éves maradványai AthénbanForrás: shutterstock.com / Alexandros Michailidis

De előkerültek Krisztus előtt 80–70 körül készült amforák, illetve hellenisztikus kerámiák, amik pedig időszámításunk előtt 75–50. körüli időt jeleztek.

Tudósok egy része úgy feltételezi még ma is, hogy az  elsüllyedt hajó Sulla római tábornok zsákmányának egy részét szállíthatta Athénból, még időszámításunk előtt 86-ban. Ennek az elméletnek pedig alapot adott a görög író, Lucian utalása Sulla egyik, az Antiküthéra régióban elsüllyedő hajójára.

De bárkinek is tulajdonítják a hajót, az biztos, hogy ennyi évtized után is tartogat még felfedeznivalókat a víz alatti régészek számára. A legújabb kutatások során - amikor több nagy sziklát is megmozgattak a roncs körül - eddig feltáratlan részekre bukkantak a szakemberek.

A csapat megtalálta egy szobor márványalapját, amelyben egy emberi alak mindkét alsó végtagja megőrződött, valamint egy szakállas férfialak masszív márványfeje.

Odüsszeuszt ábrázoló márványszobor a hajóroncsról - korábbi felfedezésForrás: NurPhoto via AFP/Panayiotis Tzamaros/NurPhoto/Panayiotis Tzamaros

A tudósok úgy vélik, hogy a fej az úgynevezett Antiküthéra Herkulesé lehet. Egy fej nélküli szoboré, amelyet szintén a helyszínen fedeztek fel 1900-ban, és jelenleg az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban látható. Ha megismernétek a többi lelet történetét is, kattintsatok tovább a Kisalfold.hu érdekes cikkére. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek