Lencsevégre kapták a világ egyik legritkább madarát

A bolygó egyik legritkább madarát, a Santa Marta-i kardoskolibrit (Campylopterus phainopeplus) hosszú évek óta először észlelték, ami újra reményt adott a természetvédőknek – olvasható az IFLScience oldalán.

A Re:wild közleménye szerint a smaragdzöld és kék színű kolibrit a közelmúltban kapta lencsevégre egy helyi madármegfigyelő a kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta hegységben. "Ez a megfigyelés teljes meglepetés volt, de nagyon örvendetes" - mondta Yurgen Vega, madármegfigyelő, aki egy távcsövön keresztül vette észre az ágon ücsörgő ritka madarat, majd fotókat és videót is készített róla.

Ez a faj annyira ritka, hogy a tudósoknak eddig mindössze kétszer, először 1946-ban, majd 2010-ben, sikerült lencsevégre kapniuk. Bár az évek során előfordult több állítólagos észlelés, de ezeket soha nem erősítették meg. A kutatók attól tartottak, hogy a faj kihalt, ezért felvették a Re:wild Search for Lost Birds projektbe, amelynek célja olyan madarak felkutatása volt, amelyeket legalább egy évtizede nem észleltek. A kolibri súlyosan veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

A Santa Marta-i kardoskolibrit eddig mindössze kétszer örökítették megForrás: Shutterstock/Jiri Hrebicek

A Santa Marta-i kardoskolibriről nagyon keveset tudni, annyi biztos, hogy a Sierra Nevada de Santa Marta trópusi erdőiben él 1200 és 1800 méteres magasságban. Viszonylag nagyok egy kolibrihoz képest, élénkzöld tollairól és fémes színű, kék nyakukról lehet felismerni őket, és egy jellegzetes dalt is fütyülnek. A kutatók azt gyanítják, hogy a populáció nagyon kicsi, és valószínűleg egyre csökken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek