Akár börtönbe is kerülhet, aki meglátogatja a világ legmagasabb fáját

A ma ismert legmagasabb fa a kaliforniai Humboldt Redwoods Nemzeti Parkban élő, 115,55 méteres Hyperion. Hogy pontosan milyen érzés is lehet felnézni rá, ahhoz ad némi fogódzót, ha tudjuk, hogy a Szent István Bazilika vagy a Parlament például 96 méter magas.

Humboldt Redwoods Nemzeti Park, KaliforniaForrás: robertharding via AFP/Melissa Kuhnell/Melissa Kuhnell

A The Guardian című brit lap arról írt, hogy Kaliforniában most már pénzbírsággal, vagy akár börtönnel is sújthatják azt, aki az örökzöld mamutfenyőhöz (Sequoia sempervirens) látogat, miután a környező erdőség károkat szenvedett a mindent letipró turistáktól - írja az MTI.

A Hyperion nem érhető el egyetlen turistaúton sem, de ez nem fékezte meg túrázok tömegeit.
Leonel Arguello, a nemzeti park természeti erőforrásokért felelős menedzsere szerint Hyperiont 2006-ban "fedezte fel" két természetbúvár. 2010-től fogva a túrázók is megjelentek, hogy megtekintsék a becslések szerint akár 800 éves "aggastyánt", miután bloggerek és útibeszámolók írói közzétették pontos helyét. 2019-ben a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legmagasabb fája.

A túrázók ugyanakkor ösvényeket vágtak maguknak a sűrű aljnövényzetbe, s a fa is károkat szenvedett attól, hogy ráléptek gyökereire. Arguello szerint a páfrányok is eltűntek a fa körül, mivel letaposták őket a látogatók. A parkmenedzser az ösvények egyre növekvő számán kívül nehezményezte a szemetelést is. Hozzátette, hogy mivel a térségben nincs térerő, ezért segítséget kérni is nagyon sok időbe telne.

Mindez arra ösztökélte a hatóságokat, hogy lezárják a területet. A tilalom megsértőit ötezer dolláros (1,9 millió forint) pénzbírsággal és fél évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják - hangsúlyozta Arguello.

A park tisztségviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy Hyperion látogatói csalódhatnak a látványban, ugyanis az aljáról csak lombokat lehet látni, de a tetejét nem.

Az örökzöld mamutfenyő magasságán és akár 7-8 métert is elérő törzsátmérőjén kívül korával is kitűnik: egyes példányok kétezer évnél is idősebbek.

Ha már a legeknél tartunk, a világ legidősebb fáját is Kaliforniában azonosították. Ahogy korábban írtuk, az extrém hosszú életű szálkászfenyő körülbelül 4850 éves, tehát valamikor a sumér és az egyiptomi írás megjelenésével egyidőben, az írott történelem kezdetén születhetett. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek