Kitört a botrány: aranyárban látogathatók a komodói sárkányok

Hiszitek vagy sem, rengetegen kíváncsiak a világ legnagyobb gyíkjaira, amelyek 2-3 méteresre is megnőhetnek, és a harapásuk is mérgező. Most viszont olyan drasztikusan megemelték a hatóságok a belépődíjat a komodói varánuszok élőhelyeként ismert indonéziai szigetre, Komodóra, hogy sok turista lemondta foglalását, az ottani turizmusban dolgozók pedig egy hónapig tartó sztrájkot hirdettek.

Szabadon élnek a szigetenForrás: Hemis via AFP/CEGALERBA Nicolas / hemis.fr/Cegalerba Nicolas / Hemis.Fr

Augusztus elsejétől már csak 3,75 millió rúpiába (kb. 110 ezer forint) kerülő éves díj ellenében lehet felkeresni a komodói sárkányként is ismert állatok szigetét, míg eddig belföldi állampolgárok alkalmanként 5, a külföldiek pedig 10 dollárért látogathatták a világhírű idegenforgalmi célpontot.

A Komodo Nemzeti Park az UNESCO Világörökség része, ahova eddig folyamatosan érkeztek a turisták, hogy az élőhelyükön láthassák a Föld legnagyobb gyíkféléjétForrás: Hemis via AFP/CEGALERBA Nicolas / hemis.fr/Cegalerba Nicolas / Hemis.Fr

A legdélibb indonéz tartomány hatóságai bevallottan csökkenteni akarják a szigetre érkező turisták számát az órásgyíkok védelmében. Az idegenforgalomból élő térségbeli vállalkozók viszont azt követelik, hogy állítsák vissza a régi árstruktúrát.

A sztrájk alatt a környékbeli szállodák zárva tartanak, és nem közlekednek a szigeteket összekötő turistahajók sem.

A hatóságok ragaszkodnak az áremeléshez, mondván, hogy a Komodói Nemzeti Parkon belül más szigeteken a turisták továbbra is olcsón, 3,50 dollárért (kb 1400 forint) láthatnak vadon élő varánuszokat.

Ritka látvány: két komodói sárkány harcol egymássalForrás: Biosphoto via AFP/Andrey Gudkov / Biosphoto/Andrey Gudkov

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Komodo mintegy 5000 varánusznak ad otthont, a szigetet havonta átlagosan 10 ezer turista keresi fel.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly megállapította, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb mértékben fenyegeti a komodói óriásgyíkokat, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek