Egy évre kizavarják a turistákat Komodóról

Tavaly már írtunk róla, hogy radikálisan korlátozná az indonéz kormány a Komodói Nemzeti Park területére beengedett turisták számát, hogy óvja a természetet. Azonban a helyzet nem javulhatott sokat, ugyanis pár napja úgy döntöttek, teljes látogatási tilalmat vezetnek be egy éven át. E tett hátterének járt utána a Science magazin.

A lap szerint a tudósok megosztottak a kérdésben: egyesek szerint nem kellene bezárni a parkot, csupán többet kellene tennie a kormánynak a sziget óriásgyíkjainak védelmében.  

A park 407 négyzetkilométeres, Komodo mellett több sziget tartozik még alá. A parkot tavaly 160 ezer turista látogatta, zömük külföldi volt. A turisták miatt megszelidültek a ragadozók, fő eleségüket, a sörényes szarvast (Cervus timorensis) pedig orvvadászok tizedelték meg. Mindezek miatt a sárkánygyíkok mérete is csökkenésnek indult. Ezért döntött úgy Viktor Laiskodat tartományi kormányzó, hogy egy évre bezárja a parkot.

Komodói sárkánygyík.Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az intézkedésnek a helyi turisztikai ipar nem örül, de a kutatók se tartják azt lényeges lépésnek. Az állomány ugyanis stabil, 2017-ben 2700-ra saccolták a Komodo és a szomszédos Rinca szigetén élő gyíkokat, és 2002 óta nem is jegyeztek fel jelentősebb visszaesést. Fontos, hogy a park 407 négyzetkilométeréből csak 5-öt látogathatnak a turisták.

Érdekesség, hogy azok a gyíkok, amik érintkeznek a látogatókkal, nagyobbak, egészségesebbek, kevésbé riadnak meg és nagyobb a túlélési esélyük, mint azoknak, akik nem találkoznak turistával. A szarvasállomány sincs nagy veszélyben (3900 példányt számoltak), bár az illegális vadászatot vissza kell szorítani.

Az intézkedés kritikusai szerint a parkbezárás tehát nem megoldás. Inkább Flores szigetére kéne koncentrálni, az ottani sárkányok nagyobb veszélyben vannak. Itt ugyanis gyakori az ember-gyík összecsapás, sokszor az állattartók megölik a jószágot megtámadó sárkányokat. Ráadásul a floresi populáció genetikailag is különbözik a komodóitól, így pláne fontos megőrizni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek