Elveszett királyi várost fedeztek fel egy erőd falai mentén

Régészek egy csoportja drónfelvételek segítségével 2009 és 2022 között feltárt és katalogizált egy igen érdekesnek bizonyult helyszínt a Zagros-hegységben található Rabana-Merquly kőrengetegben. A feltárt komplexum egy közel 4 kilométer hosszú erődítményből és két kisebb településből állt, faragott szikladomborművekkel és egy vallási komplexummal együtt.

Rabana völgye, közel a Merquly kőrengeteghez, ahol sziklákba vésett domborművek sorakoznakForrás: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

Az iraki Kurdisztán hegyoldalaiban rejtőző erődrendszer egy kisebb királyság, Adiabene határán volt, melyet anno a helyi dinasztia királyai irányítottak. Michael Brown, a Heidelbergi Egyetem Őstörténeti és Közel-Kelet Régészeti Intézetének kutatója szerint ezek az uralkodók a szomszédos Pártus Birodalom előtt tisztelegtek, amelynek fennhatósága körülbelül 2000 évvel ezelőtt kiterjed Irán és Mezopotámia egyes részeire is.

Erre abból következtettek, hogy az erőd bejáratánál lévő faragványok Adiabene királyát ábrázolják, legalábbis a figura ruhája, különösen a kalapja ezt bizonyítja – mondta Brown, régészcsapat vezetője. A faragvány nagyon hasonló azokhoz az adiabenei képmásokhoz, amiket korábban találtak a királysággal kapcsolatban, például Hatra ősi városában, ami 230 kilométerre van a mostani feltárás helyszínétől.

Bár ez még csak spekuláció, de a régészcsapat vezetője úgy véli, hogy az erőd egy királyi város lehetett és a Natounia, vagy Natounissarokerta névre hallgatott, az Adiabene királyság részeként. Véleménye szerint egy ekkora és komplex erődrendszer megtervezéséhez, felépítéséhez és fenntartásához kormányzati tevékenységre volt szükség.

"Natounia királyi városáról csak ritka érméi mesélnek, részletes történelmi utalások nem maradtak fenn a kis királyságról, így a kutatások még nem értek véget" - mondta Brown a CNN.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek