Hatalmas mennyiségű békacsontvázakra bukkantak Angliában

Régészek dolgoztak az angliai Cambridge közelében található vaskori lelőhelynél, ahol véletlenül több ezer békacsontvázra bukkantak – olvasható a The Guardian oldalán. Több mint 8000 csont hevert egy halomban, de hogy miért, az még a kutatók számára is rejtély.

A maradványok között leveli béka csontokat is találtak - A kép illusztrációForrás: Pixabay/saguari / 28 images

A maradványok egy 14 méter hosszú árokból kerültek elő a Bar Hill-i kerekház mellett, ami a vaskor közepén mindössze egyetlen település volt. A leleteket a Museum of London Archaeology (Mola) munkatársai találták meg egy útfejlesztést megelőző ásatás közben. 

Bár nem szokatlan, hogy békacsontokat találnak ősi lelőhelyeken, a régészek értetlenül állnak a békacsontok óriási mennyisége előtt. A szakértő hozzátette, hogy ezek a csontok elsősorban leveli békáktól és barna varangyoktól származnak, de lehetséges, hogy tavi béka maradványok is vannak köztük, ami az anglilai lelőhelyeken egészen kivételes.

Vicki Ewens szakértő szerint a csontok leveli békákhoz, varangyokhoz és tavi békákhoz tartoznakForrás: Facebook/Ticia Verveer - Archaeologist

A helyszín közelében talált elszenesedett gabona bizonyítékai arra utalnak, hogy lakói olyan növényeket dolgoztak fel, amelyek vonzották a kártevőket, például a bogarakat és levéltetveket, amelyek a békák kedvenc táplálékai. Tehát a békákat talán az élelem ígérete vonzotta a területre, de a régészek szerint az sem kizárt, hogy a békák tavasszal a tömeges vonulás során az árokba estek, és beszorultak, télen pedig halálra fagytak, vagy egy vírusfertőzés áldozátul estek. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek