Ezek lettek a világ legjobb városai 2022-ben

A Time Out minden évben mintegy 20 000 városlakót kér fel világszerte, hogy a felmérés segítségével határozzák meg, mitől válik a városuk naggyá. A Time Out a kapott adatok alapján állítja össze globális városi rangsort. Vegyük sorra az idei nyerteseket!

Nem minden város látképén található kialudt vulkán, impozáns kastély a dombtetőn és évszázados épületek sora, de Edinburgh lélegzetelállító horizontja csak az egyik oka annak, hogy a skót főváros lett a világ legjobbja 2022-ben a Time Out szerint – olvasható a CNN oldalán.

Edinburgh történelmi óvárosának látképe, háttérben a zölden megvilágított várralForrás: Flickr.com

Nemcsak szépsége tette Edinburgh-öt az első helyre 2022-ben, de nyüzsgő művészeti fesztiváljait és egyedülálló gasztronómiáját is díjazták, a megkérdezett helyiek pedig dicsérték a város bejárhatóságát, valamint barátságos, befogadó hangulatát. "Elképesztő volt látni, mennyit fejlődött a város, mióta itt felnőttünk" - mondta a CNN Travelnek a közelmúltban megnyitott Eleanore edinburgh-i borbár mögött álló csapat, akit a Time Out a város egyik fénypontjaként emelt ki. 

Edinburgh nappal is mesésForrás: Pixabay/Darilon

Míg a tavalyi lista a világjárvány alatt összegyűlt legjobb helyeket dicsérte, idén a Time Out kiemelte mindazt, amiről az elmúlt néhány évben lemaradtunk, és alaposan megvizsgálta az egyes városok éttermeit, bárjait, éjszakai életét és múzeumait. A Time Out szerint a cél az, hogy a rangsort „a 2022-es úti célok gyűjtőlistájává tegyük". "Mindegyik olyan hely, ahol az embereket utazásra és új dolgok kipróbálására inspirálják" - mondta Huw Oliver, a Time Out munkatársa.

Edinburgh után 2. helyen áll a közép-nyugat-amerikai központ, Chicago, amelyet éppúgy dicsértek a éjszakai szórakozóhelyekért, mint a járványkorszak ellenálló képességéért.

Chicago a pezsgő éjszakai élete miatt áll a második helyenForrás: Pixabay/Pexels

 A lista harmadik helyén a kolumbiai Medellín található, amely éjszakai életéről, butikhoteleiről és ínycsiklandó ételeiről híres.

Medellin hangulata is megkapó, elég, már akkor is, ha a színes házai között sétálunkForrás: ShonEjai/Pixabay

Skócia pedig ismét remekel, hiszen a 4. helyen Glasgow városa áll a listán, a változatos étkezési lehetőségek és a város barátságos légköre miatt. A felmérésben szerepet játszott a fenntarthatósági kezdeményezések, a biztonság és a tömegközlekedés témakörök is. A zöld fronton a Glaswegian SWG3 klub közelmúltbeli kezdeményezése hasít, amely a táncosok testhőjével kíván energiát termelni.

Skócia 2 városával is betört a TOP 4-beForrás: Kamyq/Pixabay

Amszterdam, amely a lista 5. helyén áll, a világ leginkább kerékpáros-barát városaként ismert. A Time Out szerint a cél az volt, hogy a 2022-es összefoglaló kiemeljen minden olyan dolgot, ami szórakoztatóvá és érdekessé teszi a városokat.

Amszterdam a leginkább bicikli-barát városForrás: Pixabay/RalfGervink

A Time Out 10 legjobb városai 2022-ben

1. Edinburgh, Skócia
2. Chicago, USA
3. Medellín, Kolumbia
4. Glasgow, Skócia
5. Amszterdam, Hollandia
6. Prága, Csehország
7. Marrákes, Marokkó
8. Berlin, Németország
9. Montréal, Kanada
10. Koppenhága, Dánia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek