A Brontë nővérek erősen kötődtek Brüsszelhez, most teret neveztek el róluk

A belga főváros egyik nyilvános tere az angol Brontë nővérek nevét kapta meg, Charlotte és Emily ugyanis erősen kötődött Brüsszelhez. Mindkét író egy ideig a városban élt, amely Charlotte két regényében is szerepel. A 19. századi regényírók tiszteletére átnevezett tér Brüsszel Koekelberg negyedében ezek után a Place des Soeurs Brontë nevet viseli. A város ezzel a gesztussal szeretne tisztelegni az írónők előtt.

Büsszel Koekelberg negyedének városházájaForrás: DSParnasse/Wikipedia

Helen MacEwan, a The Brontes in Brussels (A Brontëk Brüsszelben) szerzője elmondta: "A Brontë tér lesz az első lépés ebben a kezdeményezésben. Koekelbergben a nővérek úttörővé válnak a 21. században, ahogy a 19. században is azok voltak." 1842-ben Charlotte és Emily elhagyta a Nyugat-Yorkshire-ben található Haworth városát Brüsszelért, hogy javítsanak a francia tudásukon, és ezáltal maguk is jobban taníthassák a nyelvet. Charlotte Brüsszelben kapta az inspirációt a Villette városának megírásakor, az azonos című regényében.

Azóta lebontották a brüsszeli iskolát, ahol Charlotte és Emily tanult, és egy művészeti központ áll a helyén. Egy tábla ugyan készült a nővérek egykori ott tartózkodásának emlékére, ám a Brüsszeli Brontë Csoport évek óta törekszik egy ennél jelentősebb megemlékezésre, amihez most a tér átnevezésével közelebb kerültek – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek