Ezekben az EU-s országokban a legdrágább élni

Az EU statisztikai hivatala több mint 2000 fogyasztási cikket és szolgáltatást vett górcső alá. Az unió átlagárszintjét 100 pontban rögzítette, a tagállamokat ehhez viszonyítva rangsorolta. Az Európai Unióban Dániában és Írországban a legmagasabb az árszint (140 pont) – írja a figyelo.hu.

A fotó illusztrációForrás: Minerva Studio / Shutterstock

Dániát követi Luxemburg, Svédország és Finnország, majd Ausztria 112 ponttal. Csehországban 80, Magyarországon 67 és Lengyelországban 60 pontot számolt ki az Eurostat.

Ausztrián kívül Szlovákia (90 pont) mindegyik európai uniós szomszédjánál drágább ország az alapvető élelmiszerek, a lakhatás vagy a ruházat és a lábbeli árát tekintve, írja a ma7.sk portál az Eurostat által nemrégiben közzétett, a tavalyi árszintet rögzítő adataira hivatkozva.

Így elmondható, hogy Szlovákia a legdrágább Kelet-Köszép-európai ország. 

A legnagyobb különbségek Szlovákia és a V4-es szomszédjai között a lakhatási költségek terén vannak; főleg a magas vízdíj és energiaárak miatt, de a vásárlóerő-paritás szempontjából az élelmiszerek és alkoholmentes italok, a ruházati cikkek és lábbelik, az éttermi és a szállodai szolgáltatások is drágábbak - idéz a ma7.sk egy másik szlovák elemzőt, Eva Sadovskát, a WOOD & Company cég munkatársát.

"Szlovákia már több éve a legmagasabb árszinttel rendelkező V4-es ország, és e téren a következő években se lehet változásra számítani" – mondja Eva Sadovská elemző. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek