Szlovákia szeméttelepeire idén jóval kevesebb hulladék kerül

Szlovákia egyre inkább szívügyének tekinti a hulladék kérdését, aminek egy innovatív példájáról korábban mi is hírt adtunk. De az innováció nem áll meg a helyi kezdeményezéseknél, a szlovák településeken január 1-től általánosan külön kell gyűjteni a biológiailag lebomló konyhai hulladékot - adja hírül a themayor.eu.

Forrás: herb007/pixabay.com

Az új rendelet célja a környezeti terhelés csökkentése, miután a konyhai biohulladék a települési hulladékok mintegy felét teszi ki, amelynek több mint 60%-a kerül hulladéklerakókba. A lépéssel így jelentősen csökkenteni lehet a szeméttelepekre kerülő települési hulladék mennyiségét.

Az új szabályok megvalósításában élen jár Zsolna (Zilina), ahol már tavaly 100, erre a célra kialakított konténert helyeztek el, 2021-ben pedig további 200-al bővül a keret. A konyhai hulladékot csak biológiailag lebomló zacskókban lehet elhelyezni, amelyek a drogériákban kaphatók.

A városból származó válogatott biohulladékot hetente kétszer szállítják el az alsóricsói (Dolný Hričov-i) iparikomposztáló-telepre. Első lépésben semlegesítik a hulladékban található káros anyagokat, majd elkészítik a táp- és ásványi anyagokban gazdag természetes komposztot. A kertes házban lakók természetesen továbbra is gyűjthetik a kertben a komposztot.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek