Szuperhold, eperhold, forróhold – Így készüljünk a ma éjszakára!

Telihold minden hónapban van, de olyan különleges, mint a június 14-i, maximum évente kétszer. Egy kicsit hatásvadász módon szuperholdnak is nevezik, de a júniusi teliholdat eperholdként, sőt forróholdként is emlegetik. Lássuk mit kell tudni az égi jelenségről, ami ma éjjel éri el a maximumát!

Miért szuperhold?

A Hold nem kör, hanem elliptikus pályán mozog a Föld körül, így bizonyos időszakokban közelebb esik hozzánk, mint máskor. Így lesz ez június 14-én éjjel is. A holdkorong ilyenkor egy kicsit nagyobbnak tűnik a szokásosnál, és ezért szoktuk a "szuper" jelzővel illetni – legalábbis mi, újságírók. De ennek a csillagászok nem nagyon örülnek. Ők ugyanis szeretnek emlékeztetni rá, hogy a szuper azért egy kicsit túlzás, mivel túl nagy várakozást ébreszt az olvasóban.

A felkelő Hold a visegrádi királyi palota felett (illusztráció)Forrás: MTI/Komka Péter

A holdkorong valóban egy picit nagyobbnak látszik ilyenkor, az átlagosnál körülbelül 10 százalékkal, de ez a különbség annyira kicsi, hogy azt az emberi szem nem veszi észre, hacsak nincs több évtizedes amatőrcsillagász múltja. A Svábhegyi csillagvizsgáló lelkiismeretesen meg is osztott egy képet, ami jól szemlélteti a különbséget:

Akik szeretik a számokat, azok kedvéért elmondjuk, hogy a Hold ma éjjel 357 432 kilométerre lesz a Földtől, a Hold és a Föld közötti átlagos távolság pedig 384 400 kilométer. Amikor a legtávolabb van, olyankor 405 000 kilométer messze van tőlünk. Akárhogy is értékeljük – szupernek vagy nem szupernek –, a maihoz hasonló közelségben hozzánk idén már csak júliusban lesz a Hold.

Szuperhold és hagyományos telihold összehasonlításaForrás: Marcoaliaslama/Wikipedia

 

Ezután több mint egy évet! kell várnunk a következő hasonló éjszakáig, a legközelebbi "szuperhold" ugyanis 2023 augusztus 1-jén lesz. Ez a tudat mégiscsak egy kicsit izgalmasabbá teszi a ma éjszakát a többinél, hát még ha elolvassuk, milyen más elnevezései vannak még a júniusi teliholdnak! 

Nem csak szuper, de az év legforróbb és legédesebb Holdja is

A modern világban nem szokás nevet adni a Holdnak (persze a szuperen kívül), de bizonyos régebbi kultúrák közvetlenebb viszonyt ápoltak az univerzummal, és minden egyes teliholdat az adott évszakhoz kötődő jelenségről vagy szokásról nevezték el. A júniusi telihold egyik legelterjedtebb neve az eperhold volt, ami az Egyesült Államok északkeleti és Kanada keleti részén élő őslakos törzsektől származik.

Azért nevezték így, mert a telihold időszaka egybeesett az Észak-Amerikában őshonos erdei szamóca betakarítási szezonjával. Bizonyos indián törzseknél az eperhold az ünnepségek, lakomák időszaka is volt, ilyenkor összejöttek a barátok és a családok, és egy időre elengedték az egymás feletti ítélkezést.

Az eperhold az ókori Korinthosz Apolló-temploma felett, 2019. június 17-én.Forrás: AFP/Valerie Gache

A kelták többek között lóholdnak nevezték, de az angolszász kultúrában elterjedt volt a kaszálóhold elnevezés is, mivel ebben az időszakban kaszálták a réteket. Mint a nyári forróság kezdetét jelző égi jelenség, bizonyos helyeken ismert még a forróhold elnevezés is. És ha már a forróságnál tartunk, mutatjuk az egyik kedvencünket!

A június a hagyomány szerint a házasságkötés hónapja, még maga a hónap is a római házasság istennőjéről, Junóról kapta a nevét. A méz ekkorra már készen állt a kaptárakból vagy a vadonból való betakarításra, így a júniusi teliholdat az év „legédesebb" Holdjának is tartják. Egyes források szerint innen származhat az angol honeymoon (mézhold, azaz nászút) kifejezés is, ami a házasság első, legédesebb hónapja.

Forrás: space.com, timeanddate.comsolarsystem.nasa.gov

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek