Videó: Nyaralni visz az álomhajó

Egy nyaralás manapság nem olcsó mulatság, a repülőjegyek és szállások drágulása, a rendszeres késések és az órákig tartó várakozás a reptereken megnehezíthetik az utazásunkat. Pedig az ember általában azért megy nyaralni, hogy kipihenje az év közbeni fáradalmait és hátrahagyjon minden stresszt. Ezért is esett végül a választásom az egy hetes tengerjáró hajóútra, ahova bármikor szívesen visszamennék.

Utazási feltételek a COVID alatt

A koronavírus járvány alatt a legtöbb tengerjáró hajótársaság felfüggesztette utazásait, vagy szigorú korlátozásokat vezetett be a fedélzeten. Eddig csak a filmekben láttam, de mindig is szerettem volna kipróbálni, hogy milyen is egy ilyen hajóút, így most, hogy újra lehet szabadabban utazni, megnéztem, hogy milyen feltételekkel és akciókkal próbálják a hajótársaságok visszacsalogatni az utasokat. Kiderült, hogy a legtöbb hajótársaság három darab koronavírus elleni oltást fogad el, ezen kívül a beszálláskor 48 órán belüli negatív PCR vagy antigén tesztet is kérnek és a fedélzeten továbbra is kötelező a maszkviselelés. Továbbá a kikötőkben nem mindenhol engedélyezett az egyéni kiszállás. Nos, valljuk be ilyen feltételek mellett, még ha az árak kedvezőbbek is, nehéz lenne élvezni egy álomnyaralást.

Lélegzetelállító naplemente a hajó fedélzetérőlForrás: Gáll Franciska

Kivéve a Costa hajótársaságnál, ahol bármilyen két oltás és egy negatív teszt mellett, szabadon, maszk nélkül élvezhetjük a hajózás nyújtotta örömöket. Osztottam-szoroztam, és árban már ugyanott voltam, mintha külön foglaltam volna egy repülőjegyet, szállást és programokat egy görög vagy olasz úticélra. 

Figyelem, beszállás!

Indulás előtt érdemes utasbiztosítást kötni, ellnőrizni az útlevelünk érvényességét, valamint letölteni a hajótársaság telefonos applikációját, és időpontot foglalni az esti vacsorákra, vagy aki szeretne, helyet foglalni a csoportos kirándulásokra. Ha a kikötőbe autóval érkezünk, előtte az interneten foglaljuk parkolóhelyet (napi 10 EUR). Az utazás foglalásánál az árban benne van és korlátlanul, all-inclusive fogyaszthatunk a büfé étteremekben, de vannak olyan éttermek, ahol külön kell fizetni egyes ételekért (pizzázó, fagyizó vagy sushi bár).

A hajón többféle italcsomag közül lehet választaniForrás: Gáll Franciska

Az étkezéseknél ingyenes a víz, gyümölcslevek és a tea fogyasztása, de az egyéb üdítőkért és az alkoholos italokért külön kell fizetni, vagy különböző italcsomagok közül is választhatunk. Kötelező a napi borravaló fizetése (11 EUR), ezért induláskor a fedélzeten célszerű összekötni a bankkártyánkat a hajós klubkártyánkkal, így minden plusz költség automatikusan arra terhelődik. A tenger közepén nem vagy nagyon gyengén működik a mobiltelefon hálózatunk, valamint sokkal több pénzbe kerül egy telefonhívás vagy üzenetküldés, ezért inkább kapcsoljuk ki az adatforgalmunkat, vagy ha szükséges, előfizethetünk a hajótársaság wifi szolgáltatására.

Életre szóló élmények a fedélzeten

Az egy hetes olasz-görög hajóutat választottam, ami Velencéből indult és ide is érkezett vissza. Útközben a hajó kikötött és lehetőségem volt pár órát eltölteni Míkonoszon, Szantorinin, Olümpián és Barin is. Nagyon tetszett, hogy már indulás előtt órákkal felengedték a vendégeket a fedélzetre, ebédeltünk, elfoglalhattuk a kabinokat, és körbejártuk a 12 emeletes monstrumot. Tátott szájjal, egyik ámulatból estem a másikba, annyi impulzus ért egyszerre. Ezen a hajón aztán tényleg minden van: 4 étterem, bárok, kávézók, fagyizó, medencék, jakuzzik, konditerem, színház, mozi, kaszinó, diszkó, wellness, szépségszalon, kápolna, üzletek, kosárlabda-röplabda pálya. A személyzet nagyon kedves és profi volt, ha eltévedtem útba igazítottak, folyton ügyeltek a hajó makulátlan tisztaságára és rengeteg programlehetőséget kínáltak.

Minden este látványos és szórakoztató showműsor a színházterembenForrás: Gáll Franciska

 A másnapi programtervet mindig előző este kaptam meg, alig tudtam választani a kínálatból. Itt aztán senki egy percig sem unatkozik: volt víziaerobik, jóga, kosár és röplabda meccs, karaoke est, táncverseny, különleges ínyencségek kóstolása, látványos és szórakoztató showelőadások, de kipróbáltam a kvízjátékot is, ahol két gombóc fagyit és egy strandtáskát is nyertem. A reggeli, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is nagyon bőséges és változatos volt, a tenger gyümölcseitől kezdve, a barbeque oldalason, a különleges steakeken és tésztákon át, a pisztáciás tiramisuig mindent megkóstoltam, de korlátlanul lehetett enni a gyümölcsökből, salátákból, hamburgerekből és a hot-dog-ból is. Minden finomságot a medencék mellett, a napsütötte teraszon fogyasztottam, és gyönyörködtem a végtelen tenger és szigetek látványában, miközben egy percig sem lehetett érezni a hajó mozgását. 

Esti fényekben a tengerjáró hajóForrás: Gáll Franciska

Jövő héten az első megállóknál, Míkonoszon és Szantorinin kötünk ki, ahol érdekes és mulatságos kalandokba keveredtem, tarts velem akkor is! 

A borítókép forrása: AFP/usage worldwide/Hauke-Christian Dittrich

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek