Lőttek a nyaralásnak? Nő a koronavírus megbetegedések száma a népszerű nyaralóhelyeken

Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban is emelkedik a koronavírus-megbetegedések száma, de a távolabbi nyaralóhelyeken, mint például a Karib-szigeteken, Marokkóban és Tunéziában is növekvő esetszámokról érkeznek hírek. 

Ibiza az egyik népszerű nyaralóhely, ahol emelkedik a regisztrált esetek számaForrás: marucha, Pixabay

A The Guardian cikke szerint a görög egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben növekedtek az esetszámok, leginkább a 18 és 24 év közöttiek körében. Az új esetek leginkább a népszerű nyaralóhelyeken figyelhetőek meg. A múlt hétvégén mintegy 11 700 új fertőzést jelentettek 24 órán belül, ami csaknem háromszoros növekedés az előző héthez képest.

Emelkedett az új fertőzések száma Korfu, Kefalonia és Zakíntosz szigetén. Kréta, Attika régiója, beleértve a görög fővárost, Athént, az Égei-tenger déli része és szigetei, mint Míkonosz és Parosz, valamint Rodosz és Kosz is felkerült a hatóságok radarjára.

MíkonoszForrás: Aetherial Images/Shutterstock

Spanyolország-szerte több mint 60%-kal nőtt az esetek száma a múlt hónaphoz képest, bár még mindig csak töredéke az év elejinek. A vírus jelenléte különösen Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera szigetén érződik. Az ottani orvosok „riasztónak" nevezték a jelenlegi helyzetet, a helyi média pedig arról számolt be, hogy az évek óta tartó pandémiás korlátozások után a bulizni vágyók határtalan étvágya „idilli" feltételeket teremt a rendkívül ragályos Omicron BA.5 változat terjedéséhez, ami egy új hullám felfűtéséhez vezethet.

Franciaországban is egyre több esetet regisztráltak, csaknem 80%-kal többet, mint két héttel korábban. Olaszországban öt hónapos csúcsot döntött a regisztrált esetek száma, és az országban továbbra is kötelező a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. Roberto Speranza egészségügyi miniszter arra buzdította a fertőzötteket, hogy „tegyék meg kötelességüket" és maradjanak otthon.

A szépséges Playa de Formentor Mallorca szigeténForrás: Shutterstock

Az esetek száma Portugáliában is megugrott, így már magasabb kockázatú úti célnak kell tekinteni. A beutazóknak továbbra is oltásigazolványt vagy tesztet kell felmutatniuk, vagy pedig igazolniuk kell, hogy felépültek a koronavírusból és maszkot kell viselniük. A hétnapos előfordulási ráta a legtöbb közeli országhoz képest továbbra is magas, 1150 megbetegedés esik 100 000 lakosra.

Németországban a BA.5 Omicron alvariáns terjedése miatt nő az esetek száma, a Covid-okozta halálesetek száma jelenleg körülbelül 500 hetente, amit az egészségügyi hatóságok elfogadhatatlanul magasnak minősítettek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek