7 év alatt, kutyája társaságában járta be a világot egy férfi

Nagyon kevesen próbálják meg bejárni az egész világot, és még kevesebbeknek sikerül úgy teljesíteniük, ahogy eltervezték. A New Jersey-ből származó Tom Turcich nem tartozik közéjük. Hétéves, 48 000 kilométeres útjának végén ugyanis ő lett a 10. ember, aki elérte ezt a figyelemre méltó bravúrt. Négylábú társa, Savannah pedig az első kutya lett, aki teljesítette ezt a távot.

Tom és Savannah hosszú utat tettek meg együttForrás: Tom Turcich/Facebook

A párost hatalmas ünnepséggel köszöntötték a hazatérésük napján, idén május 21-én. "Nagyon szürreális volt" - mesélte Turcich a CNN Travelnek. "Sokszor elképzeltem, milyen lesz a vége. És amikor ez megtörtént, emberek sorakoztak az utcákon és sétáltak velem."

Az utazás ihletét egy 2006-os szomorú veszteség adta, amikor a férfi egyik barátja 17 évesen jetski balesetben meghalt.

Turcich – akit sokan Forrest Gumphoz hasonlítottak –, úgy érezte, hogy kalandra van szüksége, és elkezdte körbejárni a lehetőségeket. Miután olvasott Steven Newmanről, aki Guinness Világrekorder lett azzal, hogy elsőként járta körbe a világot, és a sétáló kalandorról, Karl Bushbyról, aki 1998 óta járja gyalogosan a Földet, Turcich maga is nekivágott ennek a kihívásnak.

Majdnem kilenc évvel azután, hogy először felvetette az ötletet, Turcich megtette világkörüli sétájának első lépését: 2015. április 2-án, közvetlenül a 26. születésnapja előtt indult útnak.

Turcich elmondása szerint két fő tényezőt szem előtt tartva alakította ki az útvonalat: minden kontinenst el akart érni, és a lehető legkevesebb bürokratikus gonddal utazni.

Azt hittem, körülbelül öt és fél év lesz" – mondja.

A teljes út azonban hét évig tartott, főleg két jelentős késés miatt. Az első akkor történt, amikor Turcich bakteriális fertőzésben megbetegedett, majd több hónapig tartott, mire felépült, a második pedig a Covid-19 világjárvány miatt.

Útja során elkerülhetetlenül átélt különféle csúcsokat és mélypontokat, többek között meghívást kapott helyi esküvőkre Törökországban és Üzbegisztánban is, míg Panamában egy késes támadást is átélt.
Az utazás első szakaszában New Jerseyből Panamába sétált.

Négy hónapja lehetett úton, amikor egy austini állatmenhelyről beszerezte sétálótársát, Savannah-t.

Úgy érezte, hogy ha mellette van egy szőrös barát, aki éjjel őrködik, akkor a korábbi aggodalmai, félelmei elmúlnak, és ez igaznak is bizonyult.

Savannah nem csak jó társaágnak bizonyult de biztonságérzetet is adott a gazdájánakForrás: Tom Turcich/Facebook

Turcich az Instagramon és a The World Walk című blogján dokumentálta az utazását.

"Amikor sétálsz, és ezt az időt egyedül töltöd, tényleg jó társaságnak kell lenned önmagadnak" - magyarázza. "Különösen, ha állandóan ki vagy téve az elemeknek. Szóval ez egyáltalán nem volt szórakoztató számomra." Bár Turcich elismeri, hogy többször kételkedett abban, hogy tudja-e folytatni az útját, és azon gondolkodott, hogy mit keres ott ahelyett, hogy a családjával és a barátaival lehetne, azt mondja, soha nem gondolta komolyan, hogy feladja.

Világjáró sétája során a páros végül 6 kontinens 38 országát járta be együtt, és a legtöbb éjszakát kempingezéssel töltötte.

A Guinness-rekordok könyve szerint a gyalogos körüljárás követelményei 18 000 mérföld (körülbelül 30 000 kilométer) megtétele és négy kontinens átkelése és ezt a célt ők felülmúlták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek