Sienában két év szünet után ismét vágtáztak a lovak

Ha Siena városában járunk, előbb utóbb kilyukadunk a csinos kis város kagyló alakú főterére, melynek legismertebb fesztiválja a középkori eredetű Palio. A híres lóverseny a győztesnek járó lobogóról kapja a nevét.

A tér, amit újra koptatnak a lovak isForrás: Zotx/Pixabay

A modern korban évente kétszer, július másodikán, az úgynevezett Sarlós Boldogasszony, valamint augusztus tizenhatodikán, vagyis Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából rendezik meg. A professzionális zsokék irányította lovaknak háromszor kell megtennie a majdnem 340 méteres távot, ott ahol máskor az emberek boldogan sétálgatnak és fotóznak.

Sienában két évig egyszer sem rendezhették meg a történelmi lóversenyt, így nem csoda, hogy a kényszerszünet utáni első alkalomkor a főtér a mozdulatlanságig megtelt helyiekkel és turistákkal. Az ő szemük láttára indultak neki a lovak, és a versenyt a Sárkány városnegyed nyerte, ami így - a megszakításokat is beleszámítva - egymás után már a harmadik Paliót nyerte meg.

A több mint 55 ezer lakosú Siena a mai napig tizenhét negyedre oszlik: a versenyeken minden alkalommal tíz-tíz városrész lova vehet részt, amiről sorshúzással döntenek. Az idén tíz helyett nyolc városrész versenyzett, mivel a Kuvik és a Sül negyed lova a próbafutamokon megsérült. Végül azonban két további ló is kiesett, így hatan álltak a startvonalhoz. Ha még több képet látnátok a versenyről, keressétek fel a Palio Siena News Instagram-oldalt.

A lóversenyt legutóbb 2019 augusztusában rendezték meg, tavalyelőtt és tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Korábban egyedül csak 1940 es 1944 között maradt el. Sajnos az omikron vírusvariánsai terjedése miatt kiadott figyelmeztetés ellenére sem viselt senki szájmaszkot az összejövetelen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek