Mennyi az autópályadíj külföldön? Ezen az oldalon kiderül

A beinduló üdülési szezonban sokan terveznek autós utazást a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

 

A lélegzetelállító Guiyang-Huangping autópálya Délnyugat-KínábanForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Wenbin

Az e-autopalyamatrica.hu a felhasználók kérdéseit, visszajelzéseit is figyelembe véve összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb - összesen mintegy két tucat - célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit. Az sem marad ki az összefoglalóból, hogy mire kell feltétlenül figyelnünk külföldi autós utazás előtt. A 2022-es európai autópályadíj-körkép ezen az oldalon elérhető el. 

A népszerű célországokban esetlegesen érvényben lévő utazási korlátozások is megtalálhatóak listába szedve.

A körképből kiderül: tulajdonképpen nincs két olyan ország, ahol ugyanannyit kellene fizetnünk az autópályák használatáért, ám korántsem a hazai úthasználati jogosultság a legdrágább. A díjak beszedését alapvetően két módon oldják meg: matricás (időalapú) és kapus rendszerrel. Utóbbi általában jóval drágább, és bizonyos időszakokban komoly torlódások is kialakulnak, elég, ha a nyáron gyakorta beduguló horvát autópályákra gondolunk.

Bizonyos országokban egyes szakaszokon nem kell útdíjat fizetni, más államokban pedig egyáltalán nem.

Címlapkép forrása: tookapic/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek