Megfertőződtek a Grand Canyon kempingezői

A Nemzeti Park Szolgálata (NPS) a héten közölte, hogy a Grand Canyonban több mint 150 látogató – ott kempingezők és raftingosok – gyomorgörcsökről, hányásról és hasmenésről számolt be áprilisban és májusban – írja a washingtonpost.com.

A hatalmas Grand Canyon vonzza a kalandokra vágyókatForrás: sumikophoto/shutterstock.com

A Nemzeti Park Közegészségügyi Hivatalának közleménye szerint a tünetek norovírusra utalnak. A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár, és azért veszélyes, mert kiszáradáshoz vezethet.

A legtöbb esetben azonban 1-3 napon belül elmúlik. A fertőzés bekövetkezhet norovírussal szennyezett étel vagy ital fogyasztása miatt is, amit könnyen átadhatnak egymásnak azok, akik például közös tányérból vagy pohárból fogyasztanak.

A hatóságok megerősítették, hogy a vírust a nemzeti parkban eddig legalább nyolc raftingtúrán jelentették.

A park illetékesei válaszul „átfogó védekezési intézkedéseket" hajtottak végre, és június eleje óta jelentősen csökkent a bejelentések száma. „Vízi járműveken és a táborokban a norovírus gyorsan terjedhet" – mondta az NPS. "A norovírus megelőzésének legjobb módja a megfelelő kézmosás és általános tisztaság, valamint a tiszta ivóvíz biztosítása."

A Grand Canyon látogatói biztonságosan fogyaszthatnak vizet a park által biztosított szökőkutakból és csapokból.

A park illetékesei szerint azonban nem biztonságos természetes forrásból származó vizet inni, például a Colorado folyóból, mellékpatakokból, vízesésekből vagy medencékből – bár régen ez nem így volt. Az összegyűjtött vizet szűrni kell, és vegyileg fertőtleníteni, vagy legalább egy percig ajánlott forralni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek