Közel egy mázsás pitonra bukkantak Floridában, 122 tojással

 A floridai Picayune Strand Állami Erdő mocsarai mélyén élt egy akkora burmai piton, hogy három ember kellett ahhoz, hogy kicipeljék az erdőből – olvasható a Daily Mail oldalán.

A Southwest Florida Conservancy kutatói decemberben fogták be az óriáskígyót, majd elaltatták, és áprilisig egy fagyasztóban tárolták. A hatalmas nőstény piton súlya 97,5 kilogramm és 5,5 méter hosszú – ami a valaha volt legnagyobb pitonnak számít az államban. A boncolás után kiderült, hogy 122 tojása volt, de a peték még nem termékenyültek meg. A boncoláskor arra is fény derült, hogy a piton utolsó tápláléka egy felnőtt fehérfarkú szarvas volt, ami a veszélyeztetett floridai párducok fő prédája. 

A kutatók azt is megállapították, hogy az állat legszélesebb testrésze közel 65 centiméteres volt. A cikk  szerint az állat halála nem volt hiábavaló, mivel ezek a felfedezések segítenek megismerni a pitonok szaporodási és táplálkozási szokásait. A pitonok Délkelet-Ázsiában honosak, de Floridában az 1970-es évek óta pusztítanak. A kígyók házi kedvencként érkeztek Floridába, de a tulajdonosok elengedték őket a vadonban, ahol elkezdtek szaporodni és hatalmasra nőni. A floridai hatóságok nem tudják biztosan, hogy hány piton él az államban, de a becslések szerint legalább 300 ezer példány is lehet, sőt még a városok belterületén is felbukkanhatnak.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Lauren Suryanata)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek