Két hónap bezártság után Kína nagyvárosaiban is újra kezd beindulni az élet

A kínai metropoliszok, Peking és Sanghaj a hétvégén lazítani kezdett a Covid-ellenőrzéseken, mivel csökkent a helyi esetek száma. Peking fővárosából mindössze 8 új Covid-fertőzést jelentettek vasárnap, míg Sanghajból hatot. Emiatt vasárnap a sanghaji hatóságok azt mondták, hogy a vállalkozások szerdától kezdődően újranyithatnak anélkül, hogy engedélyt kellene kérniük.

A turisták hideg szélben látogatják a Tiltott Várost PekingbenForrás: Stringer / Imaginechina via AFP)

A korlátozások feloldása körülbelül két hónappal azután történt, hogy Sanghaj, Kína legnagyobb városa elrendelte, hogy az emberek maradjanak a lakásaikban tömeges vírustesztelés céljából. Sanghaj vasárnap azt állította, hogy már csak 220 000 emberre vonatkozik a legszigorúbb otthonmaradási kötelezettség, és több mint 22 millió embernek engedték meg, hogy közösségbe merészkedjenek.

Egy férfi fodrászat egy lezárt negyed melletti utcában, SanghajbanForrás: AFP/Hector Retamal

Pekingben a nagyobb bevásárlóközpontok, köztük egy luxus bevásárlóközpont, – amely egy hónappal kinyílhatnak a szállodák. A Happy Valley Beijing nevű vidámpark kedden nyit újra. Újraindult a fuvarozás és a legtöbb tömegközlekedés, miközben többen térhettek vissza dolgozni. Egyes könyvtárak, múzeumok és edzőtermek kapacitásuk felével újra kinyithatnak, ha az elmúlt hét napban nem találnak Covid-fertőzést közösségi szinten.

A pekingi éttermek azonban továbbra is csak elvitelre vagy házhozszállítással működhetnek. A közép- és általános iskolák zárva maradnak.

A legutóbbi Covid-járvány után Sanghajban és Pekingben is érvényes negatív vírusteszt szükséges ahhoz, hogy az emberek nyilvános területekre lépjenek be. Pekingben a vizsgálati eredmények csak 48 óráig, míg Sanghaj szerint szerdától kezdődően a vizsgálati eredmények 72 óráig lesznek érvényesek – írja a cnbc.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek