Légkondícionáló hatású szélpark készül Madridban

Spanyolországot az utóbbi időben hatalmas kánikulák sújtják, az augusztusi hőmérséklet a klímaváltozás közepette rendre meghaladja a 40 Celsius fokot. Hogy enyhítsenek a forróságon, egy szabadtéri légkondícionálóként funkcionáló szélparkot terveznek létrehozni, ami akár négy Celsius fokkal is hűtheti a hőmérsékletet az utcákon.

A madridi Buen Retiro ParkForrás: Gregorio Puga Bailón from A Coruña/wikipedia

A park elrendezése az ősi közel-keleti tornyok és kertek technikáján alapszik, melyeket úgy alakítottak ki, hogy megfelelően irányítsák a szellőt, afféle városi „légkondicionáló" hatást teremtve. Ezt a szél elfogására és eloszlatására alkalmas spirál alakú szerkezet fogja biztosítani a szélkertben.

„A park egy városi erdő, ami légkondicionáló kondenzátorként működik, az általa létrehozott mikroklíma pedig szétoszlik majd a park melletti utcákon" – mondta Fernando Porras, a park megvalósításáért felelős tervezőiroda munkatársa.

Madrid belvárosaForrás: shutterstock.com/LucVi

Tanulmányok kimutatták, hogy az épülő szélkert kialakítása a fasorokkal és városi öntözőrendszerekkel párosítva akár 4 °C-kal is csökkentheti a környezet hőmérsékletét.

A madridi Nuevo Norte projekt keretében tervezett zöldterület várhatóan 2025-ben készül el a West 8 és a Porras Guadiana Arquitectos tervezőirodák tervei alapján, akiket a 40 pályázó közül választottak ki, írja az Independent.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek