Illatkiállítást kreáltak a madridi Prado múzeumban két műremek köré

Illatkiállítást kreáltak az idősebb Jan Brueghel (1568-1625) és Peter Paul Rubens (1577-1640) közösen készített, A szaglás című festménye köré a madridi Prado Múzeumban. Alkotás melyhez elképzelt illatmintákat alkottak a szakemberek egy buja növényzetű, több mint 80 különböző virágot felvonultató kertet ábrázol.

A szaglás - Brueghel (1601-78) és Rubens (1577-1640) / Prado, Madrid, SpanyolországForrás: leemage / Leemage via AFP

Ennek a műremeknek választották ki tíz elemét, hogy megalkossák azokat az illatmintákat, amelyek kiegészítik a tárlat látogatóinak érzékszerveire ható élményt. Mindezt érintőképernyős diffúzorokkal, melyeket a festmény mellett állítottak fel a kiállítóteremben. Így a rendszer a megjelölt virágokat, tárgyakat kiválasztva illatot bocsájt ki magából, bevonva bennünket a kert látványába.

A nárcisz, rózsa, liliom mellett például parfümmel átitatott bőrkesztyű és cibet is szerepel a listán, ahogy allegória néven megtalálható annak a virágcsokornak az illata is, amelyet a festmény nőalakja tart a kezében. Az illatokat rövid tájékoztató szövegek is kísérik egy-egy illatanyag előállításának módjáról és parfümtörténeti érdekességekről.

Az illatfantázia létrehozását Gregorio Solára, az egyik legjelentősebb spanyol parfümkészítőre bízta a múzeum.

A mindössze egyetlen teremre korlátozódó kiállításon a két világhírű flamand művész 1617 és 1618 között készült, Öt érzék című sorozatának további négy alkotása, A látás, A tapintás, A hallás és Az ízlelés is megtekinthető. Mindegyik darab a madridi múzeum tulajdona. A július elejéig látható tárlat a Prado flamand gyűjteményét bemutató állandó tárlathoz kapcsolódik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek