Bolygómaraton: Ezen az egyetlen hajnalon áll majd együtt a Naprendszer összes bolygója

Egészen különleges alkalomra nyílik lehetőség június 25-én szombat hajnalban: a Naprendszer összes bolygója felsorakozik az égen, egyetlen hosszú égi együttállást alkotva – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook eseményében.

A bolygók szabadszemmel és távcsővel is jól láthatók lesznekForrás: Shutterstock/vchal

Ezen a napon lehetőség lesz gyönyörködni ebben a ritka égi jelenségben a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszán. A csodálatos szabadszemes és kézitávcsöves látványon túl nagy távcsövekkel is látható lesz minden egyes bolygó. A pirkadó égen az ekliptika síkján lazán felfűzve szépen sorban kelnek majd fel a bolygók: A sort a Szaturnusz hajnali levegőben hullámzó gyűrűje kezdi, majd távcsővégre kerül a Neptunusz halvány sötétkék korongja is. Ezután következnek a Jupiter fodros felhősávjai, és a Mars nagyon apró, de fényes vörösben táncoló koronggal kápráztatja el a látogatókat.

A legnagyobb kihívás az Uránusz földöntúli, kékeszöldes apró korongjának megtalálása lesz.

Igazi felüdülést nyújt a kráterekkel szabdalt peremű hatalmas Hold sarlója. Majd a fényesen ragyogó Vénusz következik a már világosodó égen, és végül megfigyelhető lesz a Naphoz már nagyon közeli Merkúr is.

Az összes bolygó egyszerre lesz látható - illusztrációForrás: Pixabay/BlenderTimer

A hajnali távcsövezés napkeltéig tart, mobiltelefonnal és kézitávcsövekkel emlékként fotót is lehet készíteni a felejthetetlen bolgyóegyüttállásról!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek