Kitört egy vulkán a Fülöp-szigeteken

Helyi hatóságok közölték, hogy vasárnap délután kitört egy vulkán a Fülöp-szigetek keleti részén, a környékbeli települések lakóit ezért evakuálni kellett. A Sorsogon tartományban található Bulusan vulkán kitörése 17 percig tartott.

A Sorsogon tartomány Juban városában is mindent vulkáni hamu borít (június 6-i felvétel)Forrás: AFP/Charism Sayat

A tűzhányó legalább egy kilométer magas hamufelhőt lövellt a magasba - jelentette a Fülöp-szigetek földtani intézete. A hatóságok a legalacsonyabb riasztást adták ki a térségre - írták az MTI oldalán.

A kitörés két várost érintett, de sérültekről egyelőre nem érkezett hír - tette hozzá az intézet. Egy illetékes elmondta, hogy két településen semmit sem lehetett látni a hamutól. Ott azonnal megkezdték az emberek evakuálását: először az időseket és az asztmásokat menekítették ki. A vulkán négy kilométeres körzetéből kitiltották az embereket, és óvatosságra intették a közelben élőket. A manilai reptéri hatóságok hangsúlyozták: egyelőre egyetlen járatot sem érintett a kitörés, de a pilótákat figyelmeztették, hogy kerüljék el a térséget.

A Bulusan vulkán többször tört ki az elmúlt években: 2016-ban és 2017-ben tucatnyi hasonló aktivitást regisztráltak. A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések, az országban több, mint húsz aktív tűzhányó van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek