Ő az egyelten nő, aki már 10 alkalommal állt a Földünk legmagasabb csúcsán

Egyedülálló siker született a hegymászás történelmében: Lhakpa Sherpa 10. alkalommal hódította meg a Csomolungmát. A 48 éves egyedülálló anya az első nő, aki ezt teljesítette. Még április 11-én indult el a Mount Everest 8848 méter magas csúcsának meghódítására, és a sikeres rekordkísérlettel saját korábbi világcsúcsát döntötte meg május 12-én. Az asszony rendkívüli teljesítményénél talán csak az életútja, ami megdöbbentőbb. A vele készített BBC interjúból szemezgettünk.

Ínséges kezdetek

A serpa népcsoport a Himalája északkeleti részén, ellenséges magaslatokon élnek. Lhaka Sherpa  egy több mint 4000 méteres tengerszint feletti magasságban lévő falunak a barlangjában látta meg a napvilágot Nepál keleti részén, Makalu régióban. Még a pontos születési dátumát sem tudja, az útlevelébe azt írták be, hogy 48 éves.

A nepáli hegymászónő a katmandui repülőtéren 2022. május 17-én, miután 10. alkalommal sikeresen megmászta a CsomolungmátForrás: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Nincs iskolai végzettsége, mert abban az időben a lányok nem járhattak iskolába, ellenben a fiútestvéreit órákig cipelte, hogy elvigye őket tanulni. Házmesterként dolgozott, de ő ennél többre vágyott, hegymászó akart lenni. Az Everestet az otthonából látta, ami mindig inspirálta, izgatta a fantáziáját, hogy vajon milyen érzés lehet a csúcsára felérni. 

Ezen a  2015-ben készült képen éppen a felszerelését rakja összeForrás: AFP/Prakash Mathema

A szülei azonban más sorsot szántak neki, férjhez szerették volna adni. A falusiak pedig azt mondták, hogy ez egy férfimunka, és belehal, ha útnak indul.

A testvérei is követték

Végül félresöpörte ezeket az aggodalmakat, és 2000-ben feljutott az Everest legmagasabb hegygerincére. Azt nyilatkozta, hogy amikor először ért fel az Everest csúcsára, úgy érezte, elérte az álmát, és nem kell többé csak háziasszonynak lennie.

Mindig is fontos volt számára a család, de ő többre vágyott - itt éppen unokahúgától vesz búcsút, miközben az Everestre készültForrás: AFP/Dipen Shrestha

2003-ban pedig már ő lett az első nő, aki háromszor lépte át az Everestet – és újabb rekordok következtek. Ekkor már csatlakozott hozzá bátyja és nővére is, így ők lettek az első három testvér a világon, akik megmászták a 8000 méter magas hegyet. A Guinness-rekordok könyve elismerte a bravúrt. Ezután hozzáment George Dijmarescuhoz, egy Egyesült Államokban élő, romániai születésű hegymászóhoz, és még ötször mászta meg vele a csúcsot. A házasságukat azonban a közös sikerek sem mentették meg.

Ezen a 2018-as fotón Tenzing Norgay és Edmund Hillary szobra előtt pózolt Kami Rita Sherpa nepáli hegymászó társaságában, aki 22-szer jutott fel az Everest csúcsáraForrás: AFP/Prakash Mathema

Lhakpa jelenleg az Egyesült Államok Connecticut államában él két lányukkal. Van egy fia is egy korábbi kapcsolatából. Kezdeti expedíciói során a nepáli zászlót tűzte ki a csúcsra. Ezúttal az amerikai zászlót vitte.

A nők példaképe lett

Az eredményei azonban sokáig nem vonzották a média figyelmét és a szponzorokat. Sok éven át elismerés nélkül élt, és minimálbérért dolgozott. Kétszer idegenvezetőként segítette a hegymászókat, úgy mászhatott újra, néhány alkalommal pedig a barátai és a családtagjai támogatták anyagilag az utazásait. Pénzügyi szempontból a kezdtek a dolgok megváltozni, miután megtanult jól angolul, így már  Interjúkat is adott és rendezvényeken is tartott beszédeket.

Itt a nepáli nők Millenium-2000 vezetőjeként nyilatkozott a sajtónak, miután épségben visszatért a hegyi bázisról 2000. május 27-énForrás: AFP/Chandra Shekhar

Rendkívüli teljesítményével, kitartásával, bátorságával rengeteg nő példaképévé vált. A BBC 2016-ban Lhakpát beválasztotta a 100 leginspirálóbb és legbefolyásosabb nő közé. 2018-ban teljesítette kilencedszer a csúcsra érését, amit már szponzoroktól kapott. A 10. alkalommal, közösségi finanszírozáson keresztül gyűjtötte össze a pénzt. Ha azt feltételeznénk, hogy ezzel a rekorddal megpihen, akkor nagyot tévednénk. Nem tervezi, hogy az idei szezon után visszavonul. A K2-t, a világ második legmagasabb csúcsát akarja átlépni. Azt tervezi, hogy fiával és lányaival a jövőben együtt másszák meg az Everestet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek