Óriási siker: Elérte a föld negyedik legmagasabb pontját a magyar hegymászó

Suhajda Szilárd pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászta a 8516 méteres Lhocét Nepálban – olvasható a Mozgásvilág oldalán.

Az eddigi egyetlen magyar sikert ezen a hegyen Erőss Zsolt és Gál László érte el, a "Magyarok a világ nyolcezresein" projekt keretében, 2011-ben. Suhajda Szilárd idén januárban jelentette be, hogy a "Big Five" kihívásra szeretne koncentrálni a jövőben. Ez a Föld öt legmagasabb hegycsúcsát jelenti, melyek közül a második legmagasabbat, a K2-t Szilárd már 2019-ben megmászta, első és máig egyetlen magyarként, pótlólagos oxigén használata nélkül. Ezúttal a Mount Everest szomszédján, a Lhocén járt sikerrel.

Suhajda Szilárd ma ért vissza az alaptáborba és az örömhírt egyből a Facebookon tudatta követőivel. Mint mindig, így most is mesterséges oxigén használata és teherhordók alkalmazása nélkül mászott. Egyedüli segítsége a serpák által rögzített fix kötél volt, melyet mindenki használ, aki a normál úton mászik. A csúcsmászás során végig kiválóan érezte magát, ellenben egész nap a vártnál sokkal rosszabb idő volt, amely jelentősen megnehezítette a mozgását. Azt ígérte, hogy nemsokára részletesen beszámol az expedíciójáról és szebbnél-szebb fotókkal jelentkezik. 

(A borítókép illusztráció, forrása: AFP/OZKAN BILGIN)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek