Kiderült a londoni szupervasút nyitási dátuma

Az Egyesült Királyság fővárosán belüli utazást forradalmasítja egy új, nagyrészt föld alatti, keleti tirányból nyugat felé közlekedőnagysebességű vasút. Indulásának időpontja pedig végre kiderült, május 24-re időzítették – olvasható a CNN oldalán.

Az új londoni vasút 1500 utas szállítására képesForrás: AFP/TRANSPORT FOR LONDON (TFL)

Az új Elizabeth Line – ismertebb nevén Crossrail – első szakaszának régóta várt nyitási dátumát szerdán jelentették be a projekt Twitter-fiókjában. Amikor teljesen megnyílik, London legújabb vasútjával mindössze 38 percet alatt lehet majd eljutni Canary Wharfból a Heathrow-ra. Ez legalább egy órával csökkenti a jelenlegi földalatti közlekedést, illetve majdnem két órával egy taxi utat ugyanezen az útvonalon.

Az új vonatok 1500 utas szállítására képesek és akár 145 km/órás sebességgel száguldanak London belvárosának utcái alatt (az 1500 helyből 450 lesz ülőhely - a szerk.).

Az összesen 99 kilométeres hálózaton 41 kilóméter hosszú vadonatúj alagutak vezetnek London központjába. A 40 méter mélységű ikeralagutak a londoni metróalagutak és számtalan egyéb építmény és közmű köré fonódnak, melyeket három évbe telt kiásni, nyolc darab 1000 tonnás alagútfúró géppel. A londoni Crossrailt Európa legnagyobb mérnöki projektjének minősítették. 

A Crossrail teljes menetrendje legkésőbb 2023 májusában érkezik meg, amikor is óránként legfeljebb 24 vonat közlekedik irányonként a teljes hálózaton. Az új vonat felgyorsítja a városokon átívelő utazást, rengeteg új utazási lehetőséget biztosít, és enyhíti a túlzsúfolt meglévő vonalakat a fővárosi metróhálózaton. A becslések szerint évente körübelül 200 millió utasra számítanak a Crossrail vasúthálózatán. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek