Kitiltják az e-rollereket a londoni metrókból és buszokról, mert lángra lobbanhatnak

Jövő hétfőtől, azaz december 13-tól már nem lehet a metróra felvinni az e-rollereket – jelentette be csütörtökön a Londoni Közlekedési Vállalat (Transport for London, TfL). Azokat az utasokat, akik figyelmen kívül hagyják a szabályokat, leszállítják a szerelvényről és 1000 fontig terjedő pénzbírságot kaphatnak. 

Súlyos árat fizethet, aki a metróba e-rollerrel megyForrás: TheOtherKev/Pixabay

A szigorú szabályokat – amelyek a TfL buszain, a DLR-en (egy Kelet-Londonban közlekedő vonaton) és az Overground nevű vasúthálózat szerelvényein is érvényesek – napokkal azután hozták meg, hogy az Evening Standard két riasztó incidensről is beszámolt, amelyek a közelmúltban történtek.

Az első esetben egy elektromos egykerekű – amelyet a metrón felejtettek – spontán lángra lobbant a TfL személyzeti raktárában, Stanmore-ban.

A második esetben pedig egy kerületi vonatot kellett evakuálni Parsons Greenben, amikor egy e-roller lítium akkumulátora gyulladt ki, és emiatt füst gomolygott a metrószerelvény kocsijában. Akkor a következő állomáson megálláskor a peronra dobták a lángoló járművet.

Egy felülvizsgálat megállapította, hogy a tüzeket hibás lítium-ion akkumulátorok okozták, amelyek figyelmeztetés nélkül megrepedtek, és mérgező füst keletkezett. Feltételezhető, hogy az akkumulátorok veszélynek vannak kitéve, ha azokat nem megfelelő töltővel töltik fel újra. A TfL vezetői pedig katasztrófától tartanak, ha ez egy metrón vagy egy buszon történik.

Nagyon népszerű eszköz ez mostanság, de veszélyesnek nyilvánították az olyan zárt terekben, mint például a metróForrás: Pavel Kapysh/Pixabay

Lilli Matson, a TfL biztonsági igazgatója így nyilatkozott: „Rendkívüli aggodalomra adnak okot a tömegközlekedési szolgáltatásainkon a közelmúltban történt események, amelyek heves tüzekkel, jelentős füsttel és károkkal jártak. A felülvizsgálatot követően úgy döntöttünk, hogy betiltjuk őket."

A tilalom kiterjed minden e-rollerre és e-egykerekűre, de nem vonatkozik az összecsukható elektromos kerékpárokra. Ugyanakkor a TfL jelenleg lehetővé teszi, hogy a motoros meghajtású robogókat poggyászként vigyék a földalattikra, ha azok össze vannak csukva.

Paul Jennings, a londoni tűzoltóság asszisztense a következőket mondta: „A tüzek veszélyesek és félelmetesek, bárhol történnek is, de a közlekedési hálózaton fellépő tűz nagyon gyorsan nagyon súlyossá válhat, és több száz embert érinthet, különösen azokon a vonalakon, ahol az evakuálás kihívást jelenthet" – írja az Evening standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek