119 éves korában elhunyt a világ legidősebb embere

Tanaka Kane-ről, a világ legidősebb emberéről már többször is írtunk itt az oldalon, legutóbb 2022 januárjában, mikor 119. születésnapját ünnepelte. Tanaka 1903. január 2-án született Japánban. A nő 19 éves korában hozzáment egy rizsbolt-tulajdonoshoz, és 103 éves koráig a családi boltban dolgozott.

Kane Tanaka 119 éves korában hunyt elForrás: AFP/Yomiuri/Masanobu Nakatsukasa

Kétszer is leküzdötte rákos megbetegedését, túl élt két világháborút és az 1918-as spanyolnáthát – valamint a Covid-19 világjárványt. A Guinness Világrekordok szervezete azt mondta, hogy szomorúan értesültek Tanaka haláláról, közleményükben azt írták, hogy 2019 januárjában ő lett a világon élő legidősebb ember, aki akkor 116 éves volt – olvasható a CNN oldalán.

Ő egyben a második legidősebb ember, akit valaha nyilvántartásba vettek Jeanne Calment mögött, aki 122 éves koráig élt. Tanaka családja a hónap elején egy Twitter-üzenetben közölte, hogy az idős hölgy a  közelmúltban gyakran betegeskedett, és kórházban is volt. A családja azt mondta, hogy Tanaka elméjét azzal tartotta frissen, hogy matematikai feladatokat végzett, és élete végéig kíváncsi maradt.

Az volt a terv, hogy Tanaka viszi a lángot a 2020-as tokiói nyári olimpia megnyitóján, de végül a koronavírus járvány terjedése miatt nem vett részt az eseményen. 2020-ban Japánban minden 1565 emberből egy volt 100 évnél idősebb – több mint 88%-uk nő.

A 2020 júliusában közzétett kormányzati adatok azt mutatják, hogy a nők várható élettartama 87,5 év, míg a férfiaké 81,5. Tanaka hétfői halálhíre után a Guinness-rekordok könyve honlapján bejelentették, hogy még keresik a jelenleg élő legidősebb embert a világon és a további részleteket időben bejelentik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek