Ezekben az országokban élnek a világ legmagasabb és legalacsonyabb emberei

Egy tanulmány szerint Európában élnek a legmagasabb férfiak és nők a világon – olvasható az eLife Sciences oldalán. A legmagasabb férfiak listáját Hollandia vezeti, és az ott élő nők a második legmagasabbak az Európai Unióban. Így feltehetően egy holland férfi és egy nő alkotná jelenleg a világ legmagasabb párját.

A holland férfiak átlagos testmagassága 183 centiméter, míg Lettországban a nők átlag 170 centi magasra nőnek. A tanulmány szerint az emberek növekedését a táplálkozás és a környezeti tényezők befolyásolják, bár a genetika is jelentős szerepet játszik benne.

Európában élnek a legmagasabb emberekForrás: AFP/ Image Source, all rights reserved./Jpm

Külön érdekesség, hogy a tanulmány szerint a magas emberek hajlamosak tovább élni, és általában jobb oktatásban részesülnek, sőt többet is keresnek – írják a londoni Imperial College kutatói. A kutatásból az is kiderült, hogy az elmúlt években a leggyorsabb ütemben az iráni férfiak nőttek, átlag 16 centiméterrel, míg a nők Dél-Koreában átlag 20 centiméterrel.

A világ legmagasabb embere

A világ legmagasabb embere Robert Pershing Wadlow volt, aki teljesen átlagos méretekkel született 1918-ban, Amerikában. A fiú négyéves korában hirtelen rengeteget nőtt, ekkor már 163 centiméter volt, nyolcéves korára pedig elérte egy átlagos felnőtt férfi magasságát a 188 centimétert – olvasható a Guiness rekordok oldalán. Robert az extrém méretei miatt a cipőit ingyen kapta, amerikai méretezés szerint 37-eset hordott - az amerikai 22-es cipőméret Európában 56-osnak felel meg - ruhái szabásához pedig háromszoros anyagot kellett felhasználni. 272 centiméteres magassága miatt ott kellett hagynia a főiskolát is, mert nem fért be az épületbe. A fiú lábai nem voltak arányosak a törzsével és fejével, ezért folyamatosan lábtartót kellett hordania, és egy rosszul felhelyezett lábtartó annyira felsértette a bokáját, hogy az elfertőződött seb az ekkor 22 éves Robert halálát okozta.

Jelenleg a világ legmagasabb embere a török nemzetiségű Sultan Kösen a 251 centiméteres magasságával nemrég vette feleségül a nála 80 centivel alacsonyabb, 172 cm magas szíriai származású Merva Dibót. Sultan Kösen nemcsak a magasságával került be a Guinness Rekordok Könyvébe, de övé a legnagyobb kéz és láb címe is: előbbi 27 és fél, utóbbi pedig 36 és fél centis. 

De hol élnek a legalacsonyabb emberek?

Európában a legalacsonyabb emberek listáját a portugál férfiak vezetik az átlag 172,9 cm-rel, a legalacsonyabb nők pedig Máltán élnek, ahol az átlagmagasság 160,8 cm. A világon pedig a legalacsonyabb férfiak a Kelet-Timoriak, ahol az átlagmagasság 160 centiméter, a legalacsonyabb nők pedig Guatemalában élnek, átlag 149 centiméteres testmagasságukkal. 

A Guiness Rekordok világnapján találkozott egymással a világ legmagasabb és legalacsonyabb embere 2014-benForrás: AFP/Andrew Cowie

A világ legalacsonyabb embere az 54,6 centiméteres Chandra Bahadur Dangi volt, aki 75 éves korában 2015-ben hunyt el. A világ legmagasabb (Kösen) és legalacsonyabb embere (Dangi) még 2014-ben találkoztak Londonban a Guiness rekordok világnapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek