Megdöbbentő virágcsodák a világ minden tájáról

Földünkön nagyjából 369 ezer virágzó növény él. Ezek között pedig találkozhatunk formában, színben, méretben és élettartamban is meghökkentő fajtákkal. Mutatunk néhány különleges egyedet. 

A hatalmas és büdös, óriás bűzvirág (Rafflesia arnoldii), a Föld legnagyobb ismert virága. Tudományos nevét az egykori brit gyarmat, Szingapúr alapítójáról, Sir Stamford Rafflesről és az őt Délkelet-Ázsiába elkísérő botanikusról, Joseph Arnoldiról kapta. A növény, melynek nincs se gyökere, se szára, se levele, a Maláj-félszigeten és a Szunda-szigeteken honos. Úgy tud életben maradni, hogy a trópusi kúszónövényeken élősködik. 

Rafflesia arnoldiiForrás: Shutterstock.com / Mazur Travel

A gazdanövény kérgét áttörő bimbók kifejlett állapotukban akár 11 kilót is nyomhatnak. Ahhoz, hogy megnőjenek, körülbelül tíz hónap kell, ezután pedig 5-7 napig nyílik a virág, ami rothadó húsra emlékeztető szagot bocsájt ki magából, hogy magához vonzza a döglegyeket a beporzás érdekében. A fenti képen látható kifejlett virág átmérője egy méternél is nagyobb lehet, és a szirmai között kialakuló kehely akár 6-8 liter esővíz tárolására is képes. 

A legritkább pink szépség

A világ legritkább virágját csupán két helyen csodálhatják meg a virágok rajongói. A Middlemist's Red névre hallgató kaméliát John Middlemist angol kertész csempészte be Kínából a Brit-szigetekre, még 1804-ben. Az örökzöld cserjék és az egzotikus virágok akkoriban különleges és vágyott luxusterméknek számítottak a szigetországban.

A csempészés pozitív hozadéka az lett, hogy a Middlemist's Red túlélt a hűvös Angliában, viszont őshazájában időközben teljesen kipusztult. Mára csupán két ismert lelőhelye ismert a világon. Az egyik az Egyesült Királyságban található Chiswick House-üvegház, a másik pedig Új-Zélandi magánkert.

A sivatag legöregebb polipjai

Hát a képeket elnézve – egy olyan virág kedvelő laikus számára, mint e cikk írója – nem tűnik szép virágnak a Friedrich Welwitsch-ről elnevezett velvícsia (Welwitschia mirabilis). Viszont tény, hogy ennek ellenére turisztikai látványosság. 

Az egyedülálló növény a dél-afrikai Namíbia területén él, ott ahol szinte semmi nem terem meg a kopár vidéken; ez a furcsa növény viszont igen. Welwitsch, az osztrák botanikus Angolában azonosította az első példányt. Első ránézésre semmi különös nincs a „sivatag polipjában", ám ha közelebbről megnézzük, látszik, hogy csupán két levelet hajt.

Ezek pedig soha nem hullanak le, és a növény egész életében növekednek. Idővel eltörnek, összetekerednek és lerongyolódnak. A növény formája segíti lehűteni a gyökereket még akkor is, ha a talaj hőmérséklete eléri a szélsőséges értékeket. Legöregebb példányai akár kétezer évesek is lehetnek.

A szégyentelen orchidea

Az egzotikus orchideák változatossága lenyűgöző, a fajon belül a legkülönfélébb variánsok is kialakulhatnak. A mediterrán területeken áprilisban virágzó, 50 centiméteres meztelen férfi orchidea egy ezek közül. Amint közelebbről is menézzük az apró virágokat, az első pillanatban megértjük, miért is kapta az Orchis Italica a találó becenevét.

A meztelen férfi orchideaForrás: Shutterstock.com / Bilyana Ritskova

Mintha több tucat, riadtan és pucéran rohangáló férfit látnánk egy rakáson. Nem csoda hát, hogy az ókori és középkori gyógyítók is úgy hitték, hogy a növények varázserővel ruházzák fel a férfiakat.

A Homokhátság kincse

A kizárólag a Duna-Tisza közi homokhátságon élő tartós szegfű (Dianthus diutinus) a világ egyik legritkább vadvirága, fajmentési programja 2007-ben indult el.

Tartós szegfűForrás: Bérces Sándor / wikipedia.org/ CC BY-SA 4.0 /

Egyedszáma a millennium elejére 20 ezer tő alá csökkent, elsősorban azért, mert megfogyatkoztak a számára otthont nyújtó nyílt homoki gyepek. Bár a fajtamentő munka során a számuk megötszöröződött, egyetlen tövének természetvédelmi értéke ma is 250 ezer forint.

Forrás: szabadfold.huchiswickhouseandgardens.org.uk

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek