Hajnalonként egyszerre lesz látható a 4 legfényesebb bolygó

A négy legfényesebb bolygó, a Jupiter, a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz, valamint a Hold egymás után, egy vonalban látható a hajnali égbolton a következő napokban – adta hírül az MTI.

Hajnalban láthatók a legjobban az égi jelenségek A kép illusztráció.Forrás: Pixabay/sergeitokmakov

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a jelenséget napkelte előtt (4 óra 45 perc - 5 óra között) lehet a legjobban megfigyelni, amikor még a Nap nem ragyogja be egészen az égboltot, de a bolygók már eléggé magasra emelkedtek. A legfényesebb a Hold lesz, majd a Vénusz és a Jupiter, halványabbak a Mars és a Szaturnusz. A fényesség látszatát ugyanakkor megzavarhatja az, hogy az alacsonyabban lévő bolygók mögött hamarabb világosodik az égbolt háttere. Ez egy kivételes alkalom, a planéták ugyanis folyamatosan vándorolnak az égbolton a csillagokhoz képest, így hol este, hol hajnalban, hol az éjszaka közepén látszanak, és ezúttal a Hold is csatlakozik hozzájuk. A szemfüleseknek egy csökkenő holdsarlóhoz lehet szerencséje, és a megvilágított rész a következő napokban 10-10%-kal csökken.

A holnap hajnali bolygóállás így fog kinézniForrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló/Stellarium

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) is megtiszteli a planétákat, április 25-én, 26-án és 27-én is feltűnik majd a műhold a hajnali égbolton. Május elsején pedig a Jupiter és a Vénusz ritka szoros együttállását lehet majd megfigyelni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek