Ezen a paradicsomi szigeten több a kerékpár, mint az autó

Több kerékpár, mint autó közlekedik a 10 négyzetkilométeres La Digue szigetén, ahol mindent megtesznek, hogy megmentsék a helyet a tömegturizmustól, és egy ritka madárfajt is – olvasható a BBC oldalán.

Ez a hely biztosan nem úszik benzingőzbenForrás: AFP/VUANO Tristan / Hemis.fr/Vuano Tristan / Hemis.Fr

La Digue vitathatatlanul az egyik legismertebb a Seychelle-szigetek 115 szigete közül. Évente turisták ezreit vonzza az Anse Source d'Argent, amelyet a történelem előtti időket idéző impozáns sziklái miatt gyakran a világ legtöbbet fényképezett strandjaként emlegetnek.

Ezen kívül madármegfigyelők érkeznek a világ minden pontjáról, hogy láthassák a veszélyeztetett Seychelle‑szigeteki paradicsom‑légyvadász madarat. 

De a sziget talán kevésbé ismert csodája az, hogy a helyieknek sikerült korlátozniuk az autós forgalmat, így védve a területük érintetlen szépségét. A mindössze 3000 lakosú szigeten büszkék arra, hogy a kerékpárt használják fő közlekedési eszközként, szemben a nagyobb, szomszédos Mahé és Praslin szigetekkel. A helyiek számára az autó felesleges, a kerékpárral való közlekedés pedig mindig is egy életforma volt. A turisták is szívesen részt vesznek a helyi hagyományokban, akik kerékpárt bérelve fedezik fel a szigetet. 

A helyiek is szívesebben használják a biciklit fő közlekedési eszközkéntForrás: Hemis via AFP/Frumm John

A szigeten jelenleg 60 autó közlekedik, ami jelentős növekedés a 80-as években tapasztalt 10-hez képest, amikor csak a gazdag családok engedhették meg maguknak, hogy autót tartsanak. De ez még így is csekély szám, ami részben az itteni egyéni gépjármű-tulajdonlás nehézségeihez köthető. "Ha ennél több jármű lesz La Digue-n, a csend és a nyugalom megszűnik, és ez határozottan nagy hatással lesz a turizmusra, a környezetre és az ökoszisztémára" – mondta Patrick Andre a Seychelle-szigetek közlekedési minisztere.

A fekete légykapó egy különösen veszélyeztetett faj a szigetenForrás: AFP/LEEMAGE

"Az utóbbi időben La Digue szigetén megnőtt az építkezések és fejlesztések száma, és ez komoly aggodalomra ad okot a légyvadász madarak populációja tekintetében" – mondta Josianna Rose, a Veuve rezervátum parkőre. 2008 óta a természetvédők néhány tucat légykapót szállítanak a szomszédos szigetekre egy tenyésztési program keretében, amely biztosítja ennek a ritka madárfajnak további megfelelő élőhelyeit.

La Digue most moratóriumot rendelt el új turisztikai létesítmények építésére 2023-ig, a helyi természeti erőforrások megőrzése érdekében.

"Ha valóban azt akarjuk, hogy a La Digue továbbra is Seychelle-szigetek egyik gyöngyszeme maradjon, ezen a ponton el kell tudnunk kezdeni a sziget fejlődésének ellenőrzését és figyelemmel kísérését" – mondta Sherin Francis, a Seychelle-szigeteki Idegenforgalmi Hivatal vezérigazgatója. Valamint tárgyalások folynak a magángépjármű-tulajdon betiltásáról, és az üzemanyag-függő járművek fokozatos megszüntetéséről is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek