Hatalmas tengeri rezervátum jön létre a Seychelles-szigetek körül

  Adósságcsökkentésért cserébe a kereskedelmi halászattól, olajkitermeléstől és fejlesztésektől mentes övezetekké nyilvánít bizonyos tengeri területeket a Seychelle-szigetek.

  Az indiai-óceáni szigetállam, mely korallzátonyokban gazdag vizekkel és gyönyörű tengerpartokkal rendelkezik, 2008-ban adósságproblémákkal küzdött, melyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével sikerült megoldania.

  Mert ami különlegesen szép, azt védeni kellForrás: Flickr.com

  A hatóságok azóta olyan megoldásokat keresnek a környezetvédelemre, amelyek nem veszélyeztetik az ország gazdasági stabilitását sem. A The Nature Conservancy nevű amerikai természetvédő csoport visszafizet a Seychelle-szigetek 406 millió dolláros adósságából 22 millió dollárt, ezért cserébe az ország védetté nyilvánítja tengeri területeinek egyharmadát.

  A világ legszebb strandjaival büszkélkedő kelet-afrikai szigetállamban kevesebb mint 100 ezer ember él, a bevétel főként a turizmuson és a halászaton alapul, az elmúlt években azonban az olajipari és gázkitermelő cégek egyre jobban felderítették maguknak a terület vizeit.

  Az elsőként védetté nyilvánítandó 210 ezer négyzetkilométernyi területen a legsérülékenyebb régiókban limitálják a halászati, az olajkitermelő tevékenységet és nagy léptékű fejlesztéseket, a terület többi régióiban pedig csak meghatározott feltételek mellett engedélyezik.

  A Seychelles-szigetek körül nem ritka vendégek a színes, trópusi halrajokForrás: Flickr.com

  A további 200 ezer négyzetkilométeres régió helyét, melyre más megkötések vonatkoznak majd, a későbbiekben jelentik be.

  A Seychelle-szigeteki megállapodás 20 évnyi hasonló jellegű adósságcsere-ügyleteken alapul, melyek segítségével megőrizték például Latin-Amerika és a karibi térség hatalmas kiterjedésű trópusi erdeit. De ez az első alkalom, hogy ezt a finanszírozási módszert tengeri területek védelmére is alkalmazzák, mondta Rob Weary, a The Nature Conservancy ügyeit finanszírozó NatureVest vezetője.
  A szakértő szerint a Seychelle-szigeteki egyezség kikövezheti az utat más, nagyobb megállapodások előtt, amik segítségével a környezetvédők kivásárolhatják egyes országok adósságát, cserében pedig az adott ország új szabályokat hoz a környezetvédelem terén.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!