Jó hír: Ez az ország végleg beszüntetné a bálnavadászatot

A világban még bálnavadászattal foglalkozó három ország egyike, Izland 2024-től le akarja állítani a vadászatot a csökkenő kereslet miatt – tájékoztatta az ország halászati minisztere pénteken az MTI-t. A bálnavadászat jelenleg Izlandon, Norvégiában és Japánban engedélyezett.

Veszélyben vannak a bálnapopulációk, ideje lenne leállni a vadászatukkalForrás: Biosphoto via AFP/Franco Banfi/Biosphoto

"Ha nem merül fel ellenérv, kevés ok akad engedélyezni a bálnavadászatot 2024-től, amikor a jelenleg érvényes kvóták lejárnak" – szögezte le a miniszter, Svandís Svavarsdóttir, a Morgunbladid című izlandi napilap véleményrovatában megjelent írásában. "Kevés bizonyíték van arra, hogy ennek a tevékenységnek gazdasági előnye lenne" – tette hozzá.

A 2019-ben felülvizsgált izlandi kvóták 2023-ig évente 209 közönséges barázdásbálna kilövését engedélyezik – amely a kékbálna után a második legnagyobb emlős –, valamint 217 csukabálnáét, amely a legkisebb cetfélék közé tartozik. Három év óta azonban az engedéllyel rendelkező két legnagyobb vállalat leállóban van, egyikük 2020 tavaszán jelentette be, hogy végleg felhagy a bálnavadászattal.

Az elmúlt három nyári szezonban mindössze egy bálnát öltek meg, egy csukabálnát 2021-ben.

2018-ban, az utolsó nyáron, amikor még folyt bálnavadászat az izlandi vizeken, 146 közönséges barázdásbálnát és hat csukabálnát öltek le.

 

Hosszúszárnyú bálna vagy púpos bálna (Megaptera novaeangliae) farokúszójaForrás: Hemis / AFP/Brusini Aurelien

A leállás oka a japán konkurencia. Japán a bálnahús legfőbb felvevőpiaca. A távol-keleti ország 2019-től újból megkezdte a kereskedelmi bálnavadászatot, amióta kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC).

Az IWC 1986-ban betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de Izland, amely ellenezte a döntést, 2003-ban ismét vadászni kezdett. Izlandon jelenleg egyedül a kékbálna vadászata tilos.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek