Több mint 200 éves bálnavadászhajót fedeztek fel a Mexikói-öbölben

Egy elsüllyedt, 207 éves bálnavadászhajót fedeztek fel a Mexikói-öbölben, amely fontos információkkal szolgál arról, hogyan éltek az amerikai őslakos és az afroamerikai tengerészek az 1800-as évek elején - írja a cnn.com.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és partnerei február 25-én fedezték fel a Mississippi állambeli Pascagoula partjainál az Industry-t, egy kétárbocos, 64 láb (19 méter) magas fa hajót.

A megtalált hajó horgonyaForrás: NOAA

A bálnavadászhajó a Massachusetts állambeli Westportban épült 1815-ben, és körülbelül 20 éven át vadászott főként nagy ámbráscetekre az Atlanti-óceánon, a Karib-tengeren és a Mexikói-öböl térségében. Az Industry 1836-ban süllyedt el egy vihar során, amely összeroppantotta két árbocát, és felszakította a hajótestet.

Ehhez lehetett hasonló az elsüllyedt Industry (A kép illusztráció)Forrás: RCPPHOTO/Shutterstock

A NOAA szerint eltűnt a tengerészek listája, amikor a hajó elsüllyedt, de korábbi hajóutakról maradtak fenn jegyzékek a hajó legénységéről, és ezek alapján tudható, hogy a tengerészek között voltak amerikai őslakosok, feketék, fehérek és többnemzetiségű emberek is.

A fekete-amerikaiak és az őslakos amerikaiak történelme az amerikai történelem része, és ez a felfedezés fontos emlékeztetőül szolgál arra, hogy a feketék és az őslakosok milyen nagy mértékben járultak hozzá az országunkhoz" – mondta Don Graves, az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterhelyettese a NOAA közleményében.

"Ez a 19. századi bálnavadászhajó segít nekünk megismerni a fekete és indián tengerészek és közösségeik életét, valamint az óriási kihívásokat, amelyekkel a szárazföldön és tengeren kellett szembenézniük."

Forrás: NOAA

Bár maga a hajó elsüllyedt, ma már tudjuk, mi történt a legénységével, köszönhetően a Westport Free Public Library egyik könyvtárosa kutatásainak. Robin Winters nyomára bukkant egy 1836-ban megjelent cikknek, amely arról számolt be, hogy az Industry legénységét egy másik Westportból származó bálnavadászhajó – az Elizabeth – mentette meg, így épségben tértek vissza Westportba.

Ez nagy szerencse volt a fedélzeten tartózkodó férfiak számára" – mondta a kulturális erőforrásokat kezelő cég, a Search, Inc. munkatársa, aki szorosan együttműködött Wintersszel és más helyi történészekkel.Ha a fekete legénység megpróbált volna kijutni a partra, a helyi törvények értelmében börtönbe kerültek volna. És ha nem tudták volna fizetni a börtönben való tartózkodásuk költségeit, rabszolgának adták volna el őket."

Monica Allen, a NOAA kutatásának közügyekért felelős igazgatója szerint az Industry kapcsolatban állt egy, a rabszolgaság megszüntetéséért küzdő tengerész, vállalkozó és filantróp férfival, Paul Cuffe-val, akinek az apja felszabadult rabszolga volt, anyja pedig indián származású. A feljegyzések szerint Cuffe fia, William az Industry navigátora volt, Pardon Cook, Cuffe veje is a hajón dolgozott. Úgy gondolják, hogy Cook tette meg a legtöbb bálnavadász utat a fekete emberek közül az amerikai történelemben.

A felfedezés azért is izgalmas, mert sok tanulsággal szolgál, amikor a munkahelyi sokszínűséggel, az esélyegyenlőséggel és befogadással foglalkozunk" – mondta Carl J. Cruz, egy New Bedfordban élő független történész, Paul Cuffe családjának a leszármazottja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek