Egy raktárban talált 400 éves festmény milliókat is érhet

400 éves holland festményre bukkantak Ausztráliában egy raktárban. A műalkotás a szakértők szerint dollármilliókat is érhet – olvasható a CNN oldalán.

A "Csendélet" című alkotás sok éven át, elfeledve porosodott egy raktárban Új-Dél-Walesben. Az értékes, 17. századi, holland aranykorból származó festmény létezéséről addig nem is tudtak a projekt koordinátorai, amíg a 60 000 darabból álló gyűjteményt és az épületet, ami ma már a Woodford Academy múzeum névre hallgat - el nem ajándékozták az Ausztrál Nemzeti Alapítványnak.

A festményen egy fehér abroszos, terített asztal látható, amelyre egy töltött pitét, diókat, egy kenyércipót, valamint egy ezüst serleget, tányérokat és üvegeket festett a művész. Az alkotást Gerrit Willemsznek tulajdonítják, akinek az apja, Willem Claesz Heda, a híres 17. századi holland csendéletfestő volt. Az idősebb festőt a holland aranykor egyik nagy mesterének tartják. 

Ritka és rendkívül izgalmas pillanat ez

- mondta Julian Bickersteth, a projekt koordinátora.

Bár a szakértők még vizsgálják a "Csendélet" eredetét, de a művész aláírása nagyon hasonlít apjáéhoz, és festményeit 1945-ig az idősebb mesternek tulajdonították. Azt a lehetőséget sem vetették még el, miszerint a műalkotás apa és fia közös munkája. A szakértők úgy vélik, hogy a festmény több millió ausztrál dollárt érhet, ugyanis Willem Claesz Heda munkáinak értéke általában 4-5 millió dollár között mozog – írták a cikkben.

Apja és fia hasonló képeket festettek. A feketeribizli torta, Willem Claesz Heda festménye a Musee des Beaux-Arts, Strasbourg-banForrás: LEEMAGE VIA AFP

A feledezett festményt a 2022-es Ausztrál Örökség Fesztiválon állítják majd ki a Blue Mountains állambeli Woodford Academy megnyitóján, ami egy csapásra raktárból múzeummá avanzsált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek