Elárverezik Munkácsy százhúsz év után előkerült festményét

Október 17-én számos izgalmas festmény kerül kalapács alá a Virág Judit Galéria őszi aukcióján, melyhez kiállítás is kapcsolódik. A képek október 16-ig láthatók a Falk Miksa utcában, köztük számos olyan alkotást találunk, mely a festők utazási élményeihez kapcsolódik. Ilyen például a Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző San Remo, Aba-Novák Vilmos római trattoria-ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek, vagy a Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító két mű. 

Vaszary János utolsó itáliai nyarát idézi fel San Remo című festményénForrás: Virág Judit Galéria

Vaszary János 1926-tól minden nyáron ellátogatott Olaszországba, utolsó itáliai nyarát 1937-ben San Remoban töltötte. Az őszi aukción a legmagasabb, 50 millió forintos kikiáltási árról induló festményén a tenger felől, a kikötő mólójáról, éteri fényben lebegve festette meg a várost. A színek oly mértékben áttetszővé válnak, mintha üvegre festette volna a képet, szinte azt mondhatni, a színek helyét átveszi a fény, írja az aukciós ház közleménye.

Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek 30 millió forintos kikiáltási árról indul.

A festő Olaszországban készült képeinek csupán töredéke ábrázolja a fővárost, a legtöbb a nyári kóborlásoknak, tengeröblöknek és középkori kisvárosoknak állít emléket, így a most aukcióra kerülő, római datálású festménye ebből a szempontból is kuriózum.

Aba-Novák Vilmos Utcai zenészek című festménye egy római utcát ábrázolForrás: Virág Judit Galéria

Kádár Béla a tengerentúlról előkerült két festménye Amerika-élményének állít emléket, a manhattani felhőkarcolóknak, a nyüzsgő metropolisznak és a sodró emberáradatnak. A Forgalomirányító New Yorkban című képen a rendőr éppen a lámpát állítja be, háta mögött pedig a jellegzetes manhattani felhőkarcolók magasodnak. A másik alkotáson egy nyüzsgő New York-i metróállomás látható.

Kádár Béla Amerika-élményének, a manhattani felhőkarcolóknak, a nyüzsgő metropolisznak állít emléketForrás: Virág Judit Galéria

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Munkácsy Mihály mintegy százhúsz év után felbukkant anya-gyerek kompozíciója, Schönberger Armand nagyvárosi zsánerképeinek egyik kiérlelt darabja a Társaság, Boromisza Tibor Nyári zivatar című olajfestménye, amely a nagybányai korszak kiemelt alkotása és Perlrott-Csaba Vilmos egy korai műve, a Kecskeméti parkrészlet.

Munkácsy Mihály: Anya gyermekévelForrás: Virág Judit Galéria

Licitálni lehet majd Vaszary János az 1928-as Velencei Biennálén is bemutatott Balatoni tájképére, Gulácsy Lajos Különös szoba, Mednyánszky László Vonuló katonák és Tihanyi Lajos Absztrakt című művére és szecessziós Zsolnay-kerámiákra is. A kiállítás ingyenesen megtekinthető, a festmények október 17-én kerülnek kalapács alá a Budapest Kongresszusi Központban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek