Újabb képet találtak Szinyei Merse Pál egyik festménye mögött

Újabb képet fedeztek fel Szinyei Merse Pál egyik festményének helyreállítása közben az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban. Amint a restaurátor kivette a képet a keretből, kiderült, alatta újabb festmény van. Egyelőre nem tudni, az is a híres magyar festő munkája-e, de nagyon valószínű, hogy egy ismeretlen képe került elő, amit jelenleg vizsgálnak - adja hírül a veol.hu a Ripost7 cikke alapján.

Szinyei Merse Zsigmond arcképe mögül került elő egy másik festményForrás: Magyar Nemzeti Galéria/commons.wikimedia.org

„Ilyen esetben akár egy másik festmény vagy egy aláfestés is megtalálható a festékréteg alatt, ezért bánnak a műtárgyakkal körültekintően" – magyarázta Kónya Béla főosztályvezető. Először úgy tűnt, hogy ennél a festménynél is egy korábbi festett réteg látható, de az egyik restaurátor azt kérte, hogy vegyék le a keretről, mert szerinte két vászon van egymás alatt. Neki lett igaza!

Miután óvatosan kivették a képet, a restaurátor csipesszel felemelte a vásznat és ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy alatta van egy másik festmény is. A szélen zöld festék nyomai látszottak, s mivel a felső kép teljesen más színvilágú, egyértelmű, hogy egy újabb festményre bukkantak.

"Úgy néz ki, hogy nem ragasztózták be teljesen, hanem foltokban kapott egy-egy ragasztóréteget" – mutatta a főosztályvezető – "Vélhetően a korábban gyakran alkalmazott viaszgyanta keverékkel dolgoztak, ami könnyen elválik, az öregedés hatására is gyengül".

A képet nem bontották le azonnal a másikról, így nem láthattuk meg, mit ábrázol az alsó kép. „Ilyenkor több szempontot mérlegelni kell, de valószínűleg külön fogjuk szedni" – magyarázta a restaurátor. Ilyen esetben a gyűjteményi osztályokkal közösen hozzák meg a döntést, a természettudományos és művészettörténeti háttér tanulmányozásával, így még időbe telik, mire megtudhatjuk, mit rejtett Szinyei piros sapkás fiút ábrázoló festménye, ami 1866- ban készült Jernyén és a festő öccsét, Zsigmondot ábrázolja piros sapkában, csibukkal.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek