Tavaszi meteorzápornak lehetünk szemtanúi

Nemrég beszámoltunk róla, hogy április igazán kedvező hónap lesz az éjszakai égbolt szerelmeseinek. Nemrég szemtanúi lehettünk a Rózsaszín Holdnak, január óta pedig most először láthatunk meteorhullást – írja az IFL Science oldala.

A Nemzetközi Meteor Szervezet (IMO) szerint április 15. és 29. között a Lyridák nevű meteorraj vonul majd végig az égen. Bár a Lyridákat nem tekintik különösebben látványos meteorzápornak, de április 22-e körül, amikor a csillaghullás eléri a maximumát, érdemes lesz figyelni az eget. A Lyridák a Lant (Lyra) csillagkép irányából érkeznek, amelynek legfényesebb csillaga, a Vega is könnyen észrevehető.

A Lyridák április 22-én tetőznek majdForrás: AFP/Daniel Reinhardt

A tetőzés (április 22.) körüli három nap a legalkalmasabb a meteorzápor megfigyelésére, jó időjárási körülmények között óránként körülbelül 18 hullócsillagot lehet majd látni az égen. A meteorokat a C/1861 G1 Thatcher üstökös alakítja ki. Az égitest, amelyet először 1861-ben figyeltek meg, körülbelül 415 év alatt kerüli meg a napot.

A Vega csillag szabad szemmel is jól láthatóForrás: AFP/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

Mozgása során az objektumról törmelékek válnak le. Ezek 60 évente a bolygók gravitációjának hatására a Földnél koncentrálódnak, különösen látványos meteorhullást idézve elő. Utoljára 1982-ben történt ilyen, amikor a megfigyelők óránként körülbelül 90 hullócsillagot számoltak az égen. Ez azt jelenti, hogy további 20 évet kell várnunk a következő hasonlóan látványos csillaghullásra. A Lyridák valójában az egyik legrégebbi ismert meteorraj. A történelem leghihetetlenebb meteorzáporai közé tartozik az 1803-as Lyridák-csúcs, amikor egy újságíró óránként 700 meteornak a szemtanúja volt a virginiai Richmondban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek