Angol kisváros kertjeiből kerülnek elő a múlt héten becsapódott meteorit darabjai

Dél-Angliában a múlt héten csapódott be egy meteorit nagy fénnyel, most pedig egyre többen jelentkeznek, elsősorban a gloucestershire-i Winchcombe-ból, hogy kertjükben az égi kőzet néhány darabját találták meg.

A meteorit egy darabjaForrás: The Trustees of the Natural History Museum, London/nhm.ac.uk

A leletek nemcsak azért különlegesek, mert 30 éve nem találtak hasonlót az Egyesült Királyságban, hanem azért is, mert igen ritka kőzettípusról van szó. A széntartalmú kondrit kémiai összetétele változatlan azóta, hogy a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult, és mint Dr. Ashley King a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa elmondta, az országban még nem találtak ilyen kőzetet.

"A széntartalmú kondritok gyakran tartalmaznak egyszerű szerves anyagokat és aminosavakat,  némelyikük a víz által képzett ásványi anyagokat is tartalmaz - tehát hozzásegít annak megértéséhez, hogyan jöhet létre olyan lakható bolygó, mint a Föld" - magyarázta a kutató.

Emberek ezrei számoltak be arról, hogy február 28-án, vasárnap este fényjelenséget láttak az égen, az eseményt a Fireball Alliance speciális kamerái is megörökítették, az információk segítségével sikerült nagyjából meghatározni, hogy hová hullhatott a törmelék. De a kutatók így még mindig úgy érezhették volna, hogy tűt keresnek a szénakazalban, ha a winchcombe-i lakosok nem lesznek figyelmesek a kőzetdarabokra.

Az első bejelentés után azonnal kutatócsoport érkezett a helyszínre, hogy átfésülje a helyszínt további töredékek után, és időközben más ingatlantulajdonosok is jelentkeztek a felfedezéseikkel. Összességében mintegy 300-400 grammnyi anyag gyűlt össze, amelynek nagy részét a Természettudományi Múzeumba szállították - adja hírül a bbc.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek