Ez az új felhőkarcoló lesz New York legmagasabb megújuló energiával működő épülete

Az Amerikai bankóriás, a JPMorgan Chase bemutatta új globális központjának terveit: egy 60 emeletes felhőkarcolót, amely teljes egészében megújuló energiával működik majd – olvasható a CNN oldalán.

A tervezés mögött álló építészek szerint a 2025-ben elkészülő 423 méter magas torony New York legnagyobb "teljesen elektromos" épülete lesz. A sajtóközleményében elmondták, hogy a felhőkarcoló nulla kibocsátású lesz – részben egy állami vízerőmű energiájának köszönhetően. További energiahatékony tervezési jellemzők közé tartoznak a háromrétegű ablakok, valamint a víz tárolására és újrafelhasználására szolgáló rendszerek, amelyek 40%-kal csökkenthetik a felhasználást. A torony "intelligens épülettechnológiával" készül, érzékelők gondoskodnak majd az energiafogyasztás megfigyeléséről és csökkentéséről.

Az építési munkálatok már megkezdődtek, az új felhőkarcoló az egykori 215 méter magas Union Carbide helyén épül. Az építészek azt mondják, hogy a torony elődjéből származó építőanyagok 97%-át újrahasznosítják. 

Bill de Blasio egykori New York-i polgármester pár hónappal ezelőtt új törvényt fogadott el, amely a jövő évtől korlátozza a fosszilis tüzelőanyagok használatát minden új lakó- és kereskedelmi épületben. A jogszabály azt is előírja, hogy a városban 2027-re minden új épületet teljesen elektromosra kell építeni. A bank új épülete különféle levegőszűrő rendszereket, egészségügyi és fitneszközpontot, és érintésmentes technológiát kínál majd az ott dolgozóknak. 

(A borítókép illusztráció, forrása: Pixabay/jplenio)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek