Juhászkutyák védik a veszélyeztetett pingvineket egy apró ausztrál szigeten

Pingvinek egy egészen kis csapata él alig néhány mérföldre Nyugat-Ausztrália déli partjaitól. De nem volt ez mindig így, a Middle Island egykor pingvinek virágzó populációjának adott otthont, egészen addig, amíg a rókák meg nem jelentek. Hogy a röpképtelen madarak maradéka életben maradjon, a helyiek a kutyákat hívták segítségül – írja a travelandleisure.com.

A kutyusok éppen a munkájukat végzikForrás: Middle Island - Maremma Penguin Project/Facebook

Bár a rókák általában nem vadásznak pingvinekre, mégis hamar elijesztették a madarakat. Az 1980-as évek végén körülbelül 20 ezer pingvin élt a szigeten, 2005-re viszont már mindössze 10 pingvin maradt. Az életterük annyira sebezhetővé vált, hogy 2006-ban a Middle Island-et lezárták a nyilvánosság elől.

Nagyjából ugyanebben az időben egy helyi csirketenyésztő ötletes tervet dolgozott ki a pingvinek védelmére. Kitalálta, hogy Abruzzói juhászkutyákat vetne be a nyája őrzésére, és úgy gondolta, hogy a kutyák megtehetnék ugyanezt a pingvinek esetében is. Így született meg a pingvinvédelmi program.

Aranyos páros, aminek híre ment a világbanForrás: Middle Island - Maremma Penguin Project/Facebook

A tájgondozói csoportok és a helyi önkormányzati szervek kutyákat hozattak Middle Island-re, amelyeket aztán direkt erre a feladatra képeztek ki. Azóta kutyák őrzik a pingvineket a szaporodási időszakban, nyár végétől körülbelül februárig.

Ezek a kutyák az elsők a világon, akiket pingvinek védelmére képeztek ki.

A kutyák heti öt napon járőröznek a szigeten, míg a szabadnapjaikon egy közeli farmon pihennek. Amióta a kutyák a szigeten vannak, nincs bizonyíték rókatámadásra, és a pingvinek populációja is folyamatosan nő.

Nekik köszönhető, hogy ismét gazdag a pingvinek populációja a szigetenForrás: Middle Island - Maremma Penguin Project/Facebook

A érdekes kutya-pingvin páros pedig nagy feltűnést keltett az interneten, és sokan váltak a pingvinek támogatóivá. 2015-ben még egy film is készült a történetükről, "Oddball" címmel. Ráadásul minden nyáron lehetőség van ellátogatni a szigetre, és részt venni egy túrán, ahol meg lehet nézni a kutyákat munka közben. További információt a szigetről és a pingvin-projektről ide kattintva találtok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek